Kuhinjica
24. 10. 2025. 07:25 0
Sitni slavski kolači koje morate da probate! Topse se u ustima, a lako se prave
Sitni slavski kolači su nezaobilazan deo svake slave. Oni su simbol domaće topline, truda i pažnje prema gostima. Miris vanile, oraha i čokolade širi se kućom danima pre praznika, dok se ovi mali zalogaji slažu na tacne sa ponosom i ljubavlju.
U nastavku sledi jednostavan recept koji spaja tradiciju i ukus u savršenoj meri.
Potrebni sastojci:
250 g margarina ili maslaca
150 g šećera u prahu
2 jajeta
100 g mlevenih oraha
1 vanilin šećer
400–450 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Džem od kajsija ili malina (za spajanje)
Čokolada za glazuru (po želji)
Priprema:
Umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta.
Dodajte jaja i dobro sjedinite. Umešajte orahe, prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Testo umotajte u foliju i ostavite u frižideru oko 30 minuta.
Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i modlicama vadite željene oblike (srca, krugove, zvezdice).
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10–12 minuta, dok blago ne porumene. Kad se ohlade, spajajte ih džemom i, po želji, umočite polovinu svakog kolača u otopljenu čokoladu.
Saveti:
Kolači se mogu čuvati u limenim kutijama i ostaju sveži i do dve nedelje. Ako želite bogatiji ukus, dodajte malo ruma u testo ili fil.
Ovi sitni kolači ne samo da ulepšavaju slavsku trpezu, već donose miris detinjstva i praznika koji okupljaju porodicu.
Komentari 0
ostavi komentar