Kuhinjica
19. 07. 2025. 07:17 1
Tortu "Gradski mačor" morate da probate! Čisto savršenstvo od slatkiša
Torta "Gradski mačor" je bogata, kremasta i raskošna poslastica koja se često pravi za posebne prilike.
Zanimljiva je i priča koja stoji iza njenog imena. Prema jednom sećanju, torta je prvi put napravljena u beogradskoj poslastičarnici, gde je često dolazio jedan mačak pravi gradski šarmer, dobro poznat mušterijama i osoblju. U njegovu čast, torta je dobila ime "Gradski mačor", a vremenom je postala pravi klasik među starim beogradskim receptima.
Sastojci:
Kora (peku se 3 iste kore):
5 belanac5 kašika šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
Fil:
5 žumanaca
150 g šećera
2 kašike brašna
300 ml mleka
250 g putera ili margarina
100 g crne čokolade
Glazura:
100 g crne čokolade
3 kašike mleka
1 kašika ulja
Priprema:
Kore:
Umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Kad se šećer otopi, lagano umešati orahe i brašno.
Smesu podeliti na 3 dela i peći svaku koru pojedinačno u plehu (prečnik 24 cm) obloženom papirom za pečenje, na 180°C oko 15 minuta. Ostaviti kore da se ohlade.
Fil:
Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom, dodati malo mleka, pa ostatak mleka staviti da provri. Zakuvati žumanca u vrelo mleko i kuvati na tihoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne.
U vruć fil dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ohladiti fil potpuno, pa umutiti sa penasto umućenim puterom ili margarinom.
Slaganje:
Na tacnu staviti prvu koru, premazati filom, pa ponavljati postupak do poslednje kore.
Celu tortu premazati ostatkom fila.
Glazura:
Otopiti čokoladu sa mlekom i uljem na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj.Preliti preko torte i ostaviti da se stegne.
Tortu ostaviti u frižideru najmanje 6 sati (još bolje preko noći) da se lepo stegne i ukusi sjedine. Možete je ukrasiti seckanim orasima, rendanom čokoladom ili čokoladnim listićima.
Komentari 1
ostavi komentar