Kuhinjica
21. 03. 2025. 07:21 0
Najmekše krofne koje morate da probate! Lako se prave, a brzo jedu
Ako ste raspoloženi za nešto slatko, onda možete da napravite krofne.
Krofne nas uvek podsećaju na detinjstvo, a lako se prave.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mleka
1 kocka svežeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 kašičice soli
2 žumanca
50 g putera (omekšalog)
rendana korica jednog limuna (opciono)
1 kašika rakije (pomaže da krofne ne upiju previše ulja)
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlako mleko dodajte šećer i izmrvljeni sveži kvasac (ili suvi kvasac). Ostavite 10 minuta da zapeni.
U velikoj činiji pomešajte brašno, so i vanilin šećer. Dodajte žumanca, omekšali puter, koricu limuna i rakiju. Sipajte nadošli kvasac i umesite glatko, mekano testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste 1 sat na toplom mestu.
Oblikovanje krofni
Kada testo naraste, razvucite ga na pobrašnjenoj površini (debljine oko 1 cm).
Modlom ili čašom vadite krugove. Ostavite ih da odmaraju još 15-20 minuta
U dubokoj šerpi zagrejte ulje (ne sme biti previše vrelo da krofne ne izgore spolja, a ostanu sirove unutra). Pržite krofne na srednjoj temperaturi sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vadite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja.
Posipajte krofne šećerom u prahu ili ih punite džemom, kremom ili čokoladom po želji.
Komentari 0
ostavi komentar