Kuhinjica
09. 09. 2024. 07:03 0
Najjednostavniji recept za medenjake! Keks koji odlično ide uz kafu
Medenjaci su popularan keks, koji se samo topi u ustima.
Sastojci:
100 g slanog putera
3 kašike meda
100 g smeđeg šećera
½ kašičice sode bikarbone
1 kašika mlevenog đumbira
1 kašičica mlevenog cimeta
225 g običnog brašna
50 g šećera u prahu
Priprema:
Kako biste napravili ovaj keks, prvo zagrejte puter, med i šećer zajedno u malom tiganju dok se ne istope, povremeno mešajući. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Pomešajte bikarbonu, đumbir, cimet i brašno u velikoj posudi. Sipajte mešavinu sirupa od putera i promešajte da se sjedini, a zatim rukama spojite i formirajte testo. Dodajte do 1 kašiku mleka da se kombinuje ako je potrebno. Testo će u ovom trenutku biti mekano, ali će se stegnuti u frižideru.
Stavite testo na list papira za pečenje, oblikujte ga u pravougaonik, a na njega položite drugi list papira. Razvaljajte testo na debljinu od ½ cm. Prebacite u lim za pečenje da ostane ravna, ostavljajući papir na mestu, a zatim ohladite u frižideru 1 sat.
Zagrejte rernu na 190 C i obložite veliki pleh sa još papira za pečenje. Izvadite testo iz frižidera i isecite oblike pomoću rezača za kolače. Stavite isečeno testo, na obložen pleh i pecite 10-12 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade na plehu.
U međuvremenu, pomešajte šećer u prahu sa 1-2 kašike vode - želite da stvorite smesu koja je gušća, a ne previše retka. Ohlađene kolače ukrasite glazurom. Uživajte.
Komentari 0
ostavi komentar