Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

27. 12. 2023. 06:59 0

Mekane pogačice sa sirom

Uživajte!

Potrebno je:

200 ml jogurta
200 ml mleka
60 ml vode
60 ml ulja
2 kašike šećera
1 puna kašičica soli
750 g brašna
3 g suvog kvasca

Za nadev:

250 g margarina
300 g sitnog ili nekog drugog belog sira

Za posipanje:

po potrebi susam i laneno seme

Priprema

Pomešati margarin i sir, pa staviti u kesu za zamrzivač i oklagijom rastanjiti i formirati oblik pravougaonika. Staviti u frižider bar 30 minuta. Neće moći da se stegne u potpunosti zbog margarina.

Jaja umutiti viljuškom, pa odvojiti malo za premazivanje, a ostatak koristiti za testo. Umesiti testo od svih navedenih sastojaka, Brašno dodavati postepeno, možda neće biti potrebna sva količina. Ipak, treba da se dobije tvrđe testo.

Ostaviti testo da odmori oko 45-60 minuta pa ga rastanjiti na radnoj površini. Na sredinu testa staviti ohlađen sir i margarin, pa preklopiti ivice kao pismo. Dobro ih zatvoriti da fil ne iscuri pa istanjiti oklagijom. Presaviti 1/4 testa do pola. Isto uraditi i sa druge strane - dobiće se testo kao knjiga. Sada spojiti i te dve polovine. Prekriti streč folijom i ostaviti u frižideru oko 30 minuta.

Testo opet istanjiti u oblik pravougaonika bez jakog pritiskanja da fil ne bi iscureo. Sad uzeti 1/3 testa i presavite je, pa prebaciti preostalu trećinu. Opet staviti testo u frižider na pola sata. 

Ponoviti preklapanje još jednom i ostaviti testo da odmori oko 15-20 minuta. Nakon toga ga istanjiti u oblik pravougaonika. Ako ćete da ga pečete u toku dana, ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Ako ćete ga spremati za doručak, stavite ga u frižider. U tom slučaju narednog jutra nek odstoji oko pola sata na sobnoj temperaturi pre pečenja.

Testo iseći na kvadrate, premazati jajetom (onim sa početka recepta u koje je dodata kašika vode) i posuti susamom. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati