Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

04. 12. 2023. 07:00 0

Hrskave i mekane - TULUMBE

Poreklom iz Turske, ova poslastica vremenom je postala neizostavan deo domaćih trpeza. Tajna dobro pripremljenih tulumbi jeste da testo bude hrskavo spolja, a meko iznutra.

Po ovom starinskom receptu dobićete savršeno pripremljene tulumbe, a uspeće i početnicima u kuhinji. Za još ukusnih recepata i slasnih gurmanluka posetite sajt SuperRecepti.rs.

Sastojci:

Za testo:

4 krupnija jajeta

400 ml vode

100 ml ulja

250 g brašna

2 kašičice šećera

prstohvat soli

1 l ulja za prženje

Za sirup:

1 kg šećera

600 ml vode

kriške od pola limuna

Napomena: preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.

Priprema:

U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Mešati varjačom dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte. Ostaviti testo 15 minuta da se prohladi. Dok se testo hladi vi penasto umutite jaja. Jaja dodajte testu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto testo gotovo je. Tim testom punite špric za tulumbe.
U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati litar ulja. U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.

Kada poprime zlatnu boju vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu). Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 10 minuta. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti ih da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poređati u pleh a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima testa. Kada su sve tulumbe gotove preliti ih preostalim sirupom i prekriti folijom. Ostaviti ih u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati