Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

22. 07. 2023. 07:00 0

Starinska sladoled torta

Donosimo vam recept za staru sladoled tortu koja se topi u ustima.

KORE

12 belanaca
12 kašika šećera
12 kašika mekog brašna
1/2 kesice praška za pecivo

PRELIV

1l mleka
7-8 kašika šećera

FIL

12 žumanaca
200g šećera
10 kašika oštrog brašna
1l mleka
2 (500g) margarina ili maslaca
1/2l slatke pavlake (vrhnja za šlag)

Priprema

1. U belanca dodati soli u prst pa mutiti mikserom dodajući jednu po jednu kašiku šećera dok ne dobijete čvrst šam.

2. Brašno prosejati sa praškom za pecivo pa dodavati jednu po jednu kašiku u belanca lagano mešajući ne mikserom već kašikom (ako nemate strpljenja možete sasvim kratko ipak uključiti mikser).

3. Od ove mase ispeći dve kore dimenzija 38×22 (otprilike) ili ako imate veliku rernu ispecite jednu veliku koru koju će te kasnije podeliti na dva dela. Pecite na 180 C na pek papiru dok kora blago ne porumeni i odvoji se od zidova pleha.

4. Preliv teba da bude vruć a kora hladna. Dakle, ohlađenu koru preliti sa vrelih 1/2l zaslađenog mleka i ostaviti tako 7 do 8 sati da lepo upije. Kad se prohladi mleko , plehove sa korama prebacite u frižider.

5. Isto učiniti i sa drugom korom (ako pečete u dva dela).

6. Kore je nakon isteka tog vremena, a pre filovanja , potrebno prebaciti na krpe da otstoje 15-20min. kako bi krpe upile višak mleka. To je sasvim jednostavno, kore se neće prelomiti.

Fil

1. U žumanca dodati kristal šećer i mikserom mutiti dok ne “pobele”.

2. Brašno razmutiti u malo hladnog mleka (od onog 1l ) pa izmiksati sa žumancima.

3. Mleko staviti da zavri.

4. Skloniti ga sa vatre pa dodati masu od žumanaca.

5. Vratiti na vatru i mikserom (ili kašikom) lagano mešati dok se ne zgusti. Ostaviti da se ohladi.

6. Penasto mikserom umutiti margarin ili maslac.

7. Ohlađenu kašicu i margarin sjediniti mikserom u kremastu masu.

8. Umutiti slatku pavlaku pa jedan manji deo ostaviti za premazivanje torte odozgo a veći deo šlaga lagano umešati u fil od žumanaca i margarina.

9. Filovati : kora – fil – kora – fil – slatka pavlaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Božićna čarapa

Zoran Živković [07.01.2025.]




Video dana

Težak ulov

Anketa

Da li će SAD zaista uvesti sankcije NIS-u?

Rezultati