Kuhinjica
19. 02. 2023. 07:00 0
Juneći gulaš: Klasika koju obožavamo
Uvek obraduje sve ukućane, juneći gulaš. Topao i slasan ručak.
Sastojci:
– 1/2 kg junećeg mesa iseckanog u kocke
– 1 glavica crnog luka
– 2-3 čena belog luka
– 2 šargarepe
– 2-3 veća krompira
– 100 ml crvenog vina
– 1/2 l mesnog temeljca( može i mesna kocka za supu)
– 1/2 l vode
– 2 kašike brašna
– 1 kašika koncentrata paradajza
– 1 lovorov list
– 3 kašike ulja
– so, biber
– svež peršun
Priprema:
U velikoj posudu zagrejte ulje, pa popržite kockice junetine koje ste prethodno posolili i pobiberili. Dinstajte dok kocke ne dobiju lepu tamnosmeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta. Izvadite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći prodinstajte crni i beli luk naseckan na sitne komade. U lonac dodajte brašno, dobro ga promešajte i zalijte mesnim temeljcem i vodom. Vratite meso u lonac, dodajte koncentrat paradajza i lovorov list.
Kada se nivo tečnost smanji, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuva oko sat vremena. Po isteku tog vremena dodajte krompir isečen na jednake delove, kao i šargarepu.
Promešajte sve zajedno i kuvajte još 45 minuta na umerenoj temperaturi, odnosno sve dok se povrće ne skuva do kraja, a meso omekša. Na kraju kuvanja, po potrebi dodatno začinite. Poslužite posuto svežim peršunom uz hleb ili testeninu, po želji.
Prijatno!
Komentari 0
ostavi komentar