Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kuhinjica

Direktno.rs

13. 01. 2023. 16:12 0

Vasilica na 4 načina: Tradicionalno za Pravoslavnu novu godinu

Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Na ovaj dan žene tradicionalno spremaju vasilicu tj. obredni kolač Malog Božića.

Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju, a u raznim krajevima srbije zovu je još: maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica… U Pomoravlju i istočnoj Srbiji nazivaju je i vasuljica. Tako se i pravi, na različite načine, od različitih sastojaka. U zavisnosti u od toga u kom kraju je bilo više pšenice, kukuruza, oraha… od toga je i pravljena.

Tako imamo slanu i slatku vasilicu sa medom, onu od kukuruznog, pa i belog brašna… Mi vam predstavljamo recepte 4 tradicionalne srpske vasilice!

Vojvođanska slatka vasilica sa medom

Sastojci: 800 grama brašna, 200 grama masti, 40 grama svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras. Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 stepeni, poslužite tople i prelivene medom.

U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Slana vasilica sa sirom

Potrebno: 20 grama svežeg kvasca, 50 ml tople vode, pola kašičice šećera i brašna, oko 500 grama brašna i još 200 – 300 grama za posipanje i dalji rad, pola-jedna kašičica soli (zavisi od slanoće masti i sira), 250 ml tople vode, svinjska masti sobne temperature (oko 300-400 g), 250 g mrvljenog belog sira (zlatiborski, zlatarski, feta…), 1 kašičica meda i 1 kašika vruće vode.

Priprema: Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u 50ml tople vode. U 250 g brašna, dodajte so, nadošli kvasac, 250 ml tople vode, postepeno dodajte ostatak brašna (oko 250 g), i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da se duplira. Premesite testo, rastanjite, premažite mašću, štedeći rubove. Preklopite desnu trećinu preko srednjeg dela, pa levu preko toga. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite postupak. Pritisnute ga na nekoliko mesta oklagijom i ponovo ga rastanjite ponavljajući postupak mazanja i preklapanja još 2 puta.

Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjite je i ne mažite mašću već pospite komadiće sira po sredini testa. Ako želite okruglu Vasilicu onda polako preklapajte testo preko centra i preko svakog novog preklopa pospite malo sira. Poslednji preklop neka zatvori celu površinu. Stavite je u podmazan pleh i ostavite da odmara oko 30 minuta.

Pre stavljanja u rernu spustite par kašičica masti preko nje. Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta. Vrelu premažite medom koji ste rastvorili sa malo vrele vode vode.

Vasilica od kukuruznog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Vasilica od lisnatog testa

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 3 dl mleka, 250 g margarina, med za premazivanje.

Priprema: Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C. Služite tople i prelivene medom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Rijaliti

Zoran Živković [03.02.2023.]




Anketa

Ko je kriv za haos i tuču u Skupštini?

Rezultati

Video dana

Lepota bez šarma je kao udica bez mamca