Kuhinjica
19. 12. 2022. 06:00 0
Za slavsku trpezu: Pastrmka u sosu od paradajza
Danas je jedna od najvećih slava kod Srba - Sveti Nikola. Ovaj recept će doprineti raskošnoj slavskoj trpezi.
Sastojci:
2 pastrmke (odnosno 4 fileta),
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica mešavine začina (bosiljak, origano, ruzmarin, peršun),
1 manji crni luk,
1 čen belog luka,
1 konzerva paradajz pelata,
1 dl crnog vina,
nekoliko iseckanih crnih maslina,
par komada svežeg čeri paradajza,
4-5 suvih paradajza,
1 vezica svežeg peršuna,
so,
biber.
Priprema:
Filete pastrmke posolite i pospite začinima. U dubokom tiganju na ulju kratko propržite na listiće iseckani crni i beli luk. Dodajte paradajz pelat i crno vino. Posolite, pobiberite i dodajte začine. Kuvajte desetak minuta ili koliko je potrebno da se zagreje rerna.
U vatrostalnu činiju sipajte sos, poslažite filete pastrmke i dodajte isečeni čeri i suvi paradajz i masline. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 15-20 minuta.
Komentari 0
ostavi komentar