Kuhinjica
10. 11. 2022. 06:49 0
Bundeva kakvu niste probali, kiselo-sladak ukus
Na pijačnim tezgama ovih dana možete naći bundeve raznih veličina i oblika, a često se prodaje i rendana bundeva, što umnogome skraćuje vreme za pripremu pite i raznih drugih jela.
Predlažemo vam recept za kiselo-slatku bundevu koju možete sačuvati u teglicama. Najukusnija je ako se posluži uz meki, masni kravlji sir.
Potrebno je:
400 g očišćene bundeve
1 dl jabukovog sirćeta
2 dl vina gevurctraminer (ili traminca)
120 g šećera
100 g bagremovog meda
2 kašike badema u listićima
pola kašičice rendane kore pomorandže
1 kašičica bibera u zrnu
so
Priprema
Isecite bundevu na manje kocke i blanširajte ih oko minut u ključaloj posoljenoj vodi. U drugoj šerpi stavite sirće da provri sa medom, vinom, šećerom, biberom i korom pomorandže. Kuvajte na veoma tihoj vatri dok se količina tečnosti ne smanji za pola, pa ubacite bundevu i bademe i kuvajte pet minuta.
Ocedite bundevu i prebacite je u činiju za posluženje. Šerpu sa sirćetom vratite na vatru, sačekajte da tečnost ponovo provri, pa uklonite eventualnu penu sa površine sosa. Prelijte ga preko bundeve u činiji.
Preporučljivo je da ovo jelo napravite jedan dan pre nego što ga poslužite uz sir. Od ovih količina napravićete dovoljno za 2 teglice od 250 gr, a održaće se oko sedam dana u frižideru.
Komentari 0
ostavi komentar