Savremena žena

Direktno.rs

25. 04. 2022. 18:52 0

Da li šargarepa zaista poboljšava vid?

Kada se priča o tome koja je hrana najbolja za vid, mnogima prvo na pamet padne šargarepa.

Stručnjak koji se bavi različitim problemima sa vidom Džoel H. Mekgejen objasnio je da li šargarepa poboljšava vid.

Šargarepa je bogata beta-karotenom, koji telo koristi za proizvodnju vitamina A. Dobra je za snižavanje nivoa holesterola i za poboljšanje vida.

Vitamin A pomaže oku da pretvori svetlost u signal koji se šalje mozgu, omogućavajući vam da bolje vidite pri slabom svetlu.

Ako je osoba slabovida ili ima bilo kakve probleme s očima, odmah treba posetiti stručnjaka radi pravilne dijagnoze i lečenja.

Prema studijama, još je nejasno koliko šargarepe treba pojesti da bi se poboljšao vid. Većina istraživanja usmerena je na beta-karoten ili dodatke vitamina A, ali ne posebno na šargarepu.

Kontrolna studija iz 2005. upoređivala je različite namirnice bogate vitaminom A koje mogu pomoći kod noćnog slepila kod trudnica. Rezultati su pokazali da pri tome može pomoći redovno jedenje šargarepe, i to oko 127 grama šest dana u nedelji.

S druge strane, neke studije sugerišu da se beta-karoten ne pretvara u vitamin A i da bi ljudi trebalo da uzimaju samo suplemente. Uz to, ako jedete previše šargarepe, to neće popraviti vid, navodi se u studijama. Kada imate dovoljno beta-karotena u svom telu, on se neće pretvoriti u vitamin A. Telo prirodno reaguje na prekomernu proizvodnju vitamina A kako bi sprečilo nakupljanje materija do toksičnog nivoa.

Budući da nema jasnih pokazatelja da šargarepa poboljšava vid, Mekgejen savetuje da ih jedete koliko želite, ali umereno, kao i sve drugo. Za dobar vid u ishranu uključite i zeleno, lisnato povrće s visokim sadržajem luteina i zeaksantina poput spanaća i kelja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati