Savremena žena

Direktno.rs

26. 02. 2022. 08:57 0

Kad čujete "uske farmerke - nije zdravo": Tačno je

Uske farmerke su godinama u modi i još uvek su u trendu. Premda se na kraju dana možda osećate previše iscrpljeno da biste se presvukli, bolje ih je skinuti i odlučiti se za nešto opuštenije barem kada dođete kući. Prečesto i dugotrajno nošenje uskih farmerki može prouzrokovati više problema nego što mislite.

Iako volite vaše superuske farmerice, trebalo bi da ih povremeno zamenite nečim udobnijim jer njihovo redovno nošenje može uticati na zdravlje na nekoliko iznenađujućih načina.

1. Može prouzrokovati bol u nogama

Ako provodite previše vremena u uskim farmerkama, posebno ako se krećete ili čučite tokom dana, može povrediti mišiće i živce u vašim nogama. Kombinacija uskih farmerki i uskih kaiševa takođe može prouzrokovati utrnulost, bol i trnjenje na prednjoj strani bedara, stanje poznato i kao sindrom uskih pantalona.

2. Moglo bi usporiti cirkulaciju krvi:

Vaše omiljene farmerke mogu biti vaša odevna kombinacija za svaku priliku, ali ako ste ikada doživeli osećaj teških i umornih nogu, bolje je da se odlučite za udobnije pantalone. Nošenje odeće koja je previše ograničavajuća i uska oko struka može smanjiti cirkulaciju krvi i otežati vašim venama pumpanje krvi natrag prema srcu i drugim organima.

3. Može pogoršati žgaravicu

Verovatno ste primetili da vam farmerke mogu ostaviti duboke i osetljive izbočine oko struka ako ih nosite predugo. Uska odeća koja gura u stomak zapravo može uzrokovati refluks kiseline, jedan od najčešćih problema s crevima od kojih mnogi ljudi pate. Čak i ako ste savršeno zdravi i niste upoznati s bolnom žgaravicom, još imate šanse za razvoj refluksa ako redovno nosite usku odeću tokom dve sedmice.

4. Može uticati na vaše držanje

Iako bi nošenje uskih farmerki moglo učiniti da se osećate snažno i vitko, dugoročno gledano zapravo može dovesti do taga da se na kraju povijete. Uske farmerke narušavaju zdravu ravnotežu između donjeg dela leđa i kukova, a budući da mogu prouzrokovati preterano savijanje donjeg dela leđa, mogu povećati stres za kičmene pršljenove.

5. Nije dobro za vaše reproduktivno zdravlje

Nema sumnje da uske farmerke predstavljaju klasiku, ali svakodnevno nošenje može zapravo povećati rizik od određenih infekcija i iritacija. Jedna od njih je vulvodinija, stanje koje karakteriše hronični bol u intimnim delovima. Istraživači su otkrili da žene koje nose uske farmerke četiri ili više puta sedmično imaju dvostruko veću verojatnoću da će razviti vulvodiniju od onih koje nikada ne nose uske pantalone.

6. Infekcije urinarnog trakta

Medicinski stručnjaci upozoravaju na to da čvrsto pripijene farmerke mogu da povećaju rizik od infekcija urinarnog trakta kod muškaraca, a u nekim slučajevima da izazovu i tzv. uvrnute testise. Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 muškaraca pokazalo je da je svaki deseti muškarac doživeo neprijatne efekte nošenja uskih farmerki.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati