Savremena žena

Direktno.rs

18. 01. 2022. 09:00 0

Kako da znate da ste preterali sa kofeinom

Nije tajna da mnogi od nas ne počinju dan bez šoljice kafe. Kofein nam pomaže da se razbudimo i da imamo dovoljno koncentracije za taj dan - iako se možda nismo dovoljno naspavali. Kada je jedan od tih dana, malo se i zabrojimo, te ne znamo da li nam je šoljica kafe druga, treća ili peta. Zato ukazujemo na znake koji govore da ste preterali.

Previše ste nervozni

Kofein direktno utiče na naš nervni sistem, a vaša jutarnja kafa povećava lučenje kombinacije hormona koji mogu dovesti vaše telo u režim povećanog stresa. Kada ste preterali, možete osetiti tremu, ali moguće su i promene raspoloženja i razdražljivost.

Često idete u toalet

Ako prečesto mokrite, to je znak da unosite previše kofeina, a problemi sa mokrenjem javljaju se najčešće usled preterane konzumacije energetskih pića. Ona su najgori izvor kofeina, jer sadrže previše kofeina u tako malo tečnosti. Takođe, može se javiti i efekat laksativa, jer kofein podstiče najniži deo debelog creva da izbacuje otpad iz sistema.

Imate problema sa spavanjem

Velika količina kofeina može negativno uticati na kvalitet sna. Kada ne spavate dovoljno, a nalivate se kofeinom - to može da uzrokuje pravi šok za telo i stanje slično gripu.

Iscrpljeni ste tokom dana

Velika količina kofeina i nedostatak sna vode do iscrpljenosti tokom celog dana. Samim tim poremeti vam se fokus i produktivnost. Stručnjaci zato savetuju da ne preterujete sa dozama kafa i sa napicima koji u sebi sadrže kofein.

Učestale glavobolje

Glavobolja ume da bude i blaga i kratkotrajna, a ponekad može da vas muči danima. Kofein kao sastojak ćete naći u mnogim lekovima protiv glavobolje, jer umerene količine ovog sastojka ublažavaju simptome ove boljke. Međutim, ukoliko preterujete sa količinama, glavobolja ipak može trajati duže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati