Savremena žena

Direktno.rs

13. 11. 2021. 15:20 0

Batut: Dijabetes peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji

Potrebno je razbiti stigmu društva prema osobama koje žive sa dijabetesom, izjavio je na predstavljanju izazova "Blue Balloon" predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić i ocenio da je važno podići svest društva o životu osoba sa dijabetesom tip 1. U susret Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra, izazov "Plavi Balon" prvi put je pokrenut u Srbiji kako bi se ukazalo na izazove sa kojima se oboleli svakodnevno susreću.

"Potrebno je ovu bolest učiniti vidljivijom jer iako se ove godine obeležava sto godina od otkrića insulina, osobe sa dijabetesom tip 1 svakodnevno doživljavaju i stigmatizaciju od društva zbog stvari koje objektivno ne mogu da kontrolišu", istakao je Opačić.

Procenjuje se da u Srbiji ima 30.000 ljudi koji žive sa dijabetesom tip 1 dok je, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", šećerna bolest peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima u našoj zemlji.

Na predstavljanju kampanje upozoreno je da oni koji žive sa dijabetesom tip 1 "konstantno balansiraju balon dok uporedo obavljaju svakodnevne aktivnosti", i da je to razlog za pokretanje izazova "Blue Balloon".

Endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije Katarina Lalić istakla je da prema procenama u Srbiji oko 10 odsto stanovništva ima dijabetes.

"Procenjuje se i da na svakog pacijenta koji ima dijabetes dolazi jedan koji ne zna da ga ima, a važno je istaći i to da raste broj osoba sa dijabetesom tip 1 u svetu", rekla je Lalić i dodala da smo napredovali u lečenju dijabetesa i da su u Srbiji dostupni svi savremeni insulini.

Izazov "Blue Balloon" pokrenut je ove godine širom sveta sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na nevidljivi teret koji osobe sa dijabetesom i njihovi bližnji svakodnevno nose.

Do sada je u izazovu učestvovalo 70 uticajnih influensera, a kampanja je doprla do više od 21 miliona korisnika.

Osim influensera, izazovu se priključilo i 19 udruženja pacijenata širom Evropske unije, Bliskog istoka i Afrike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati