Savremena žena

Direktno.rs

08. 11. 2021. 16:31 0

Najčešći uzroci i simptomi upale jajnika

Upala jajnika je stanje koje izaziva bakterijska infekcija, a može da bude i posledica hronične zapaljenske bolesti male karlice. Njom nisu zahvaćeni samo jajnici, već infekcija može da se proširi i na jajovode i matericu, a u nekim slučajevima čak i na ceo urogenitalni trakt. Može da se dogodi kod svih žena, bez obzira na godine, a najčešće između 15. i 35. godine starosti.

Nasuprot uvreženom verovanju da do upale jajnika dolazi samo nakon sedenja na hladnoj površini i zbog golih leđa i stomaka, ovo stanje je posledica prekomernog razmnožavanja patogenih mikroorganizama. U najvećem broju slučajeva uzrok je polno prenosiva infekcija, poput hlamidije ili gonoreje, prenosom bakterija Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis ili Neisseria Gonorrhoeae. Kao što smo već pomenuti, jedan od mogućih uzroka je hronična zapaljenska bolest male karlice, oboljenje reproduktivnih organa do kog uglavnom dolazi kada bakterije iz vagine dospeju do materice, jajnika i jajovoda.

Obično se veruje da je rizik za nastanak upale jajnika najviši kod žena koje upražnjavaju nebezbedan seks, nakon spontanog pobačaja, abortusa, porođaja, ukoliko je spirala neadekvatno postavljena... Neki od faktora rizika su hronične infekcije u organizmu, pušenje, preterani stres, poremećaji genitourinatnog sistema, oboljenja endokrinog sistema.

Koji su simptomi upale jajnika?

U izvesnom broju slučajeva ovo oboljenje može početi bez simptoma, a kada se oni jave uglavnom su sledeći:

bol u donjem delu abdomena

bol u karlici

obilnije menstrualno krvarenje nego inače

bol prilikom seksualnog odnosa

visoka temperatura i groznica

pojačan sekret

mučnina i povraćanje

bolovi u leđima

bol pri mokrenju

Najčešće se veruje da do upale jajnika dolazi zbog sedenja na hladnoj površini ili ako su stomak i leđa nedovoljno ugrejani, što nije ni tačno ni netačno - istina je da u tim slučajevima imunitet može da se naruši, odnosno da se stvara pogodnije tlo za razmnožavanje bakterija, što dalje dovodi do bolesti.

Ukoliko osećate neke od ovih simptoma i sumnjate na upalu jajnika, veoma je važno da se javite lekaru kako bi uspostavio dijagnozu na osnovu anamneze i nalaza. Ovo stanje uglavnom se leči antibioticima i analgeticima, uz mirovanje, a u slučaju komplikacija lečenje može biti i hirurško.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati