Savremena žena

Direktno.rs

27. 10. 2021. 09:09 2

Namirnice koje NIKAKO ne treba mešati

Američki nutricionista Herbert Šelton sproveo je istraživanje - koje vrste namirnica najbolje "funkcionišu u paru", kao i koje su veoma loša kombinacije, a pojedinačno su vrlo korisne, kao što je na primer slučaj sa paradajzom i krastavcem koji nemaju jednako vreme probavljanja, pa kada se uzimaju u isto vreme postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želucu, što kasnije može da izazove bolove, grčeve i nadutost. Šelton je napravio sistem kombinovanja namirnica koji je nazvan Šeltonov princip.

Herbert Šelton utvrdio je da postoji namirnica koji se najbolje konzumira uvek samostalno, a to je mleko. Ova namirnica sadrži proteine i masti, što znači da predstavlja lošu kombinaciju sa bilo kojom drugom hranom, osim sa kiselim voćem. Mleko se, ulazeći u kiselu sredinu želuca, zgrušava i, ako u njemu postoji još neka hrana, odmah je obavija, sprečavajući pristup želučanom soku. Odnosno, dok se mleko ne svari, proces varenja bilo kojih drugih proizvoda ne može da započne.

A posebno je opasno uzimati mleko posle mesa. Postoji nekoliko razloga za to. Nutricionista Ljudmila Denisenko navodi da je najgore to što kalcijum u punomasnom mleku sprečava apsorpciju gvožđa iz mesa.

Grupa američkih naučnika je nakon niza studija zaključila da ako istovremeno jedete hranu koja sadrži visok procenat životinjskih proteina (na primer, meso i sir, meso i mleko), rizik od nadražaja gastrointestinalnog trakta se povećava za 74%. 

Na primer, sir sadrži puno fosfora, a meso cink. Ako ove supstance uđu u stomak istovremeno, fosfor će ometati potpunu apsorpciju cinka. Često, nakon što jede meso i sir, osoba se nadima, a što je posledica fermentacije u crevima. Isto se dešava ako se meso "opere" mlekom. Američki naučnici takođe ne preporučuju da se puter, pavlaka i jogurt jedu sa mesom.

Mleko posle mesa, omlet sa slaninom, meso i sir - ovo su kombinacije koje naučnici upoređuju sa štetom od pušenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati