Savremena žena

Direktno.rs

02. 09. 2021. 06:10 0

Šta se dešava u organizmu ako svaki dan jedemo med?

Med je zdrava i ukusna namirnica koja je korisna za ljudsko telo na mnoge načine. Može se jesti samostalno, dodati u napitke ili koristiti kao zaslađivač.

Osobe koje svaki dan jedu med iskusiće brojne prednosti, a evo nekih od njih:Čišćenje tela

Med je bogat antioksidima, te će pomoći telu da se očisti od štetnih toksina. Antibakterijska svojstva u medu su korisna za našu kožu i mogu dati koži prirodni sjaj.

Protivupalni učinci

Med sadrži antioksidanse koji štite telo od upale. Upala može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, rak i autoimune poremećaje. Jedno istraživanje je otkrilo da se antioksidansi u medu mogu otkriti u krvnoj plazmi, pokazujući da bi konzumiranje meda moglo povećati antioksidativno delovanje u telu.
Zdravi šećer

Ako želite održavati figuru, svakako treba da dodate med u ishranu. Šećer koji je prisutan u medu je drugačijeg sastava od šećera koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med je izuzetno koristan za ubrzanje metabolizma, što je korisno onima koji žele da gube kilograme.

Smanjuje holesterol

Med nema uopšte holesterol. Naprotiv: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utiče na nivo antioksidativnih spojeva u telu koji se mogu boriti s viškom holesterola. Istraživanja pokazuju da antioksidansi u medu mogu sprečiti sužavanje arterija. Suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Ispijanje čaše vode s nekoliko kašika meda biće dovoljno da se to spreči.

Zdrav mozak

Istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i poboljšava pamćenje. Šećer koji se nalazi u medu povećava nivo inzulina u krvi, koji oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati