Savremena žena

Direktno.rs

02. 06. 2021. 12:18 0

Ciste na jajnicima: Šta sve mogu da urade vašem telu

Iako je veoma mali broj žena koji ih nema ili nije imao, ciste na jajnicima svakako mogu zvučati kao zastrašujuća stvar.

Dok su one, same po sebi, u najvećem broju slučajeva prilično bezopasne i mogu nestati "same od sebe", bez hirurške intervencije, postoje i određeni načini na koje one mogu uticati na vaše telo. Evo o čemu je reč:

Mučnina

Istraživanja pokazuju da, ponekad, ciste na jajnicima mogu imitirati rane znakove trudnoće, a to ima veze sa efektom koji ciste imaju na hormonsku ravnotežu u telu.

Odlazak u toalet

Ciste na jajnicima mogu uticati i na probavu. To se dešava kada cista na jajnicima naraste do te mere da pritiska creva i bešiku. Kada je sistem za izlučivanje van svoje optimalne funkcije, telo najčešće pokušava da vas obavesti o ovoj anomaliji putem bola.

Češće mokrenje

Velike ciste mogu imati ovaj efekat kada pritisnu bešiku, usled čega se smanjuje njena mogućnost zadržavanja urina. Sa smanjenom mogućnošću zadržavanja urina, dolazi do češćeg pražnjenja bešike. Problem se pogoršava kako cista raste.

Disanje

Postoje slučajevi gde ciste narastu do te veličine da pomere dijafragmu. To onda utiče na funkcionisanje sistema za disanje te na taj način prouzrokuje probleme sa disanjem.

Ciklus

Sama činjenica da se one nalaze na jajnicima ili u njima čini ih "sposobnim" za ometanje menstrualnog ciklusa. Ciste mogu prouzrokovati jače krvarenje, kraći vremenski razmak između ciklusa, a ponekad i duži. Ovo se razlikuje od žene do žene.Smanjena mogućnost začeća

Kod nekih žena, ciste na jajnicima smanjuju mogućnost ostanka u drugom stanju. Ponekad, ciste koje puknu naprave štetu na jajnicima, a u drugim slučajevima komplikacije, poput torzije jajnika, ometaju pravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema žena. Komplikacije koje se razvijaju usled cisti na jajnicima mogu zahtevati i hiruršku intervenciju, a što može, takođe, smanjiti mogućnost začeća.

Bolan odnos

Ciste na jajnicima čest su uzrok dispareunije - bola tokom polnog odnosa. S obzirom na to da su ciste strana tela u vašem reproduktivnom sistemu, bol tokom ili nakon odnosa može biti rezultat njihovog pritiska na susedne organe ili tkiva.

Određene kompleksne ciste mogu uzrokovati i druga stanja, kao što je endometrioza, koja obično utiče na funkcionisanje reproduktivnog sistema. Pored toga, ciste na jajnicima mogu i da puknu, a usled toga može doći do nastanka infekcije. Sve navedeno može uzrokovati bol tokom penetracije.

Bolna leđa

Ovo je uobičajen simptom postojanja ciste na jajnicima. U slučajevima kada žena ima ekstremno velike ciste, ali i višak kilograma, bol u leđima neminovna je pojava.

Osetljive grudi

Ovo nije baš tako česta pojava, ali se dešava: neke žene imaju osetljivije grudi zbog cisti na jajnicima. Ta osetljivost veoma brzo prerasta u bol u predelu grudi.

Nadutost

Ovo je jedan od ranih i najčešćih simptoma da žena ima ciste na jajnicima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati