Savremena žena

Direktno.rs

08. 05. 2021. 11:42 0

Namirnica koju redovno koristimo može da ugrozi imunitet

Nedavno sprovedena studija otkrila je da bi vas količina soli koju pojedete mogla učiniti osetljivijima na bolesti prouzrokovane bakterijama i bolesti prouzrokovane virusima, poput kovida-19.

Studija objavljena u časopisu "Circulation" nastojala je da produbi razumevanje koje su naučnici stekli istraživanjem iz 2015. godine.

U toj prethodnoj studiji istraživački tim je otkrio da povišene količine natrijuma u krvi utiču na to kako se određena vrsta belih krvnih zrnaca priprema za reakciju kad oseti nezdravu ćeliju. Ali, čak i na kraju te studije, kaže dr Sabrina Gejsberger sa Berlinskog instituta (BIMSB), naučnici "još nisu znali šta se događa u ćelijama".

Tako je za novo istraživanje Gejsbergerin tim ispitivao "metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli".

Ovog puta saznali su više o tome kako so utiče na imunitet: "Ona remeti disajni lanac, zbog čega ćelije proizvode manje ATP-a i troše manje kiseonika", objašnjava Gejsberger.ATP ili adenozin trifosfat, definisan kao "univerzalno gorivo koje pokreće sve ćelije", pružajući energiju za snagu mišića i metaboličku regulaciju, što znači da ako visok nivo natrijuma u telu prouzrokuje nedostatak ATP-a, to utiče na to kako bela krvna zrnca sazrevaju, kao i koliko efikasno mogu da funkcionišu ona bela krvna zrnca, koja su u velikoj meri odgovorna za imunološki odgovor tela.

Koliko soli je bezbedno jesti svaki dan?

Prema ovoj studiji: "Nutricionisti preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama. Ovaj proračun uključuje so koja je skrivena u prerađenoj hrani". Naravno, većini je poznato da preterana konzumacija soli može dovesti do problema sa srcem i krvnim pritiskom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati