Savremena žena

Direktno.rs

07. 02. 2021. 18:29 2

Da li je popodnevna dremka dobra za naše zdravlje?

Da li se i vama nekad dešava da vas san u toku dana toliko savlada da jednostavno ne možete da držite vaše oči otvorenima? Svi znamo kako ponekad ume da bude slatko popodne odspavati.

Ipak, dok neki kažu da su posle popodnevne dremke kao preporođeni, drugi imaju osećaj da ih je ovaj intermeco samo ošamutio. Možda je trik u tome koliko zapravo traje taj popodnevni odmor - koliko je dovoljno, a koliko je već previše sna tokom dana?  Interesantno je da se u nekim kulturama popodnevni san smatra pokazateljem lenosti, dok se u drugima, poput Japana, tumači sasvim suprotno - kao znak posvećenosti poslu.

U svakom slučaju, ono što je bitno jeste da sami lekari popodnevnu dremku i te kako preporučuju i smatraju dobrom navikom, ističući različite benefite koje od nje imaju naš organizam i zdravlje.

I ti su benefiti vrlo konkretni, i ne odnose se samo na energetski boost, već se popodnevnim snom smanjuje rizik od srčanih udara, dijabetesa, reguliše se krvni pritisak, kao i mogućnost pojave demencije u kasnijim godinama. Takođe, ono što je interesantno jeste da različita dužina popodnevne dremke različito i utiče na naš organizam. Evo i na koji način:

Dremka od 10 do 20 minuta

Prema stručnjacima, samo 10ak do 20 minuta sna ima moćan uticaj na stanje organizma, i posebno je efikasno kada malo dremnete u onom onom momentu kada osetite da ste pregoreli sa snagom.

Zapravo, ova mini dremka utiče na pravi boost za vašu energiju, i posle nje se možete osećati kao preporođeni. Posebno je efikasna nakon što ručate kada prirodno padne energija, jer se sva krv sjurila u želudac za varenje hrane. 

Ipak, u ovom slučaju ne treba da prekoračite granicu i da pređete u dubok san. Zato nije loše da odremate samo na kauču ili čak i u sedećem ili polusedećem položaju.Pola sata sna

Tek je teško odoleti nakon pola sata slatkog sna ne nastaviti sa istim! Za pola sata spavanja u toku popodneva je dokazano da ima višestruk pozitivan uticaj - poboljšava mentalne funkcije, redukuje stres, smanjuje rizik od dijabetesa i viška kilograma itd. 

Pola sata spavanja je na primer idealno nakon što dođete kući sa posla, kako biste se restartovali posle celog dana obaveza i eventualnog stresa, te povratili snagu.

Sat vremena

Ukoliko vas posao koji radite izrazito mentalno iscrpljuje, onda je predlog da nakon što dođete kući odspavate čitavih sat vremena. Ovako ćete već uspeti da utonete i u dublji san, te će obnova vaših moždanih funkcija biti potpunija.

Ipak, ima i jedna nus pojava - nakon sat vremena spavanja biće vam teže da se povratite i bićete malo usnuli i rasejani.Sat i po popodnevnog sna

Tokom 90 minuta ćete već uspeti da obrnete pun ciklus sna, što uključuje faze i slabijeg i dubljeg sna. Čak je moguće da upadnete i u REM fazu, odnosno da sanjate.

Tokom ove duže dremke uspećete da povratite i fizičku i mentalnu snagu, i što je najvažnije biće vam lakše da se probudite nego da ste spavali sat vremena, jer ste obrnuli sve faze sna!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati