Savremena žena

Direktno.rs

24. 01. 2021. 18:04 0

Balzam za usne: Da li izaziva zavisnost?

Često vam se javlja potreba da stavite balzam na usne, naročito zimi. To je nešto bez čega mnogi ne izlaze iz kuće. Suve, ispucale usne zahtevaju vašu pažnju dok se ne smire.

Ali onda, samo sat ili dva nakon nanošenja, ponovno osetite istu potrebu. Osećate se kao da ste zavisni od balzama za usne - što ga više upotrebljavate, više osećate da vam treba. 

Dermatološkinja dr J. Rodni iz klinike "Eternal Dermatology and Aesthetics" iz Merilenda kaže da balzami ne izazivaju zavisnost, iako postoje razlozi zbog kojih biste mogli da ih koristite češće nego što biste želeli, piše Insider.

Većina kože na telu je prekrivena dlačicama, a one izlaze iz folikula, koji luče ulje. Ali usne "nemaju sposobnost vlaženja iznutra prema spolja", objašnjava Rodni. Kao rezultat toga, usne mogu da ispucaju.

Ispucale usne su "upala usana koja rezultira ljuštenjem i ubrzanim menjanjem ćelija" zbog nečeg poput promene vremena ili konzumiranja nečeg na šta je koža alergična, rekla je Rodni.

Upravo u tim situacijama ljudi najčešće posežu za balzamima za usne. Ali, tek nakon prestanka korišćenja tih balzama otkriva se osnovna upala.

- Tada, kad prestanete, upala se rasplamsava i ponovno ćete iskusili neprijatnost - rekla je Rodni.

Takođe, možda će se dogoditi da ne možete da prestanete da mažete usne, ako ste navikli na proizvode sa blagim steroidima, poput hidrokortizona, koji su posebno efikasni u smirivanju upala, a zatim se prebacite na nešto jednostavnije, poput vazelina.

Upravo zbog toga Rodni nikad ne koristi balzame niti ih preporučuje klijentima. To je zato što takvi proizvodi mogu da sadrže parfeme i druge alergene koji pogoršavaju suvoću i upalu. Odnosno, kako ona kaže, balzami bi istovremeno mogli da budu i rešenje i problem.

Umesto toga, ona preporučuje tanak sloj vazelina, koji je nežan i sadrži samo jedan sastojak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati