Savremena žena

A. O.

13. 01. 2021. 17:20 0

Proglašene najbolja i najgora dijeta 2020.

Svake godine američki portal "US News & World Report" ocenjuje dijete i načine ishrane koje su se praktikovale tokom prethodne godine. Tako nam daju uvid u u najbolju i najgoru dijetu 2020. godine.

Već četvrtu godinu zaredom najboljom je proglašena mediteranska ishrana. Ona prema rečima nutricionista pomaže u prevenciji mnogih hroničnih bolesti, pa je ove godine proglašena i najzdravijom dijetom.

Ocenjuje se njihova lakoća pridržavanja, potencijal dugoročnog i kratkoročnog gubitka kilograma, sigurnost dijete i moguće nuspojave, te potencijal za sprečavanje bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

- Zajedničko im je da su sve bogate voćem, povrćem, žitaricama i zdravim masnoćama - objasnila je dijetetičarka doktorka Keti Bils sa Univerziteta Juta.Mediteranska ishrana se po njenim rečima oslanja na plodove mora, sveže proizvode, cele žitarice, orašaste plodove, semenke i umereno pijenje vina, a potiče iz zemalja koje se graniče sa Sredozemnim morem. Tamo su se ljudi i tokom istorije zdravo hranili.

- Pomaže i u gubitku kilograma, jer u njoj nema visokokalorične ni prerađene hrane, a povrće i riba imaju i više nego dovoljno visoko hranjivih sastojaka -  rekla je doktorka Bils. Sadrži masti koje su zdrave za srce -  maslinovo ulje i omega tri masne kiseline iz ribe time mediteranska ishrana smanjuje i holesterol koji je inače glavni uzročnik srčanih bolesti.

Prema ocenama pomenutog američkog portala na nižim mestima našle su se dijete koje je teško dugoročno pratiti i koje su nutritivno neuravnotežene.

Takva je,kažu, Keto dijeta s malo masnoća i s niskim nivoom ugljenih hidrata i dijeta Optavia, koja je namenjena brzom, ali kratkotrajnom mršavljenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati