Savremena žena

Direktno.rs

15. 10. 2020. 10:02 0

Šest podlih razloga zbog kojih ne možete da smršate

Mršavljenje je proces, ali kada se vaga "zakoči", iako radite "sve kako treba" - znači da ipak postoji neki problem. A, evo i koji.

Kako da smršam? Zašto se brojke na vagi već dugo nisu promenile iako vežbate? Pre nego što odustanete od namere da preoblikujete svoje telo, proverite da li je jedan od ovih razloga odgovoran za to što ne možete da smanjite kilažu:

Ne pijete dovoljno vode

Voda pomaže u suzbijanju apetita, pa je manja verovatnoća da ćete se prejesti. Ali to nije sve, kada ste dehidrirani, bubrezi ne mogu pravilno da funkcionišu, pa se telo okreće jetri za dodatnu podršku. Budući da jetra intenzivno radi, mast koju konzumirate se skladišti, a ne sagoreva.

Izbegavate proteine

Nekoliko studija pokazuje da dijete sa visokim sadržajem proteina utiču na smanjenje kilograma, barem u početku. To je zato što proteini povećavaju osećaj sitosti i sprečavaju gubitak mišića dok topite masnoće. Pored toga, telo troši više energije za razlaganje proteina, nego ugljenih hidrata ili masti. Koliko proteina je potrebno na dnevnom nivou? Zavisi od kilaže, ali za većinu žena je to između 40 i 80 grama.Veći deo dana provodite sedeći

Naporni treninzi jednostavno ne mogu nadoknaditi to što ostatak vremena sedite. Stručnjaci preporučuju da podesite tajmer koji će vas podsetiti da se protegnete i prošetate svakih sat vremena, dovoljno je da šetnja traje dva minuta.

Trošite premalo kalorija u odnosu na one koje unesete

Uprkos tome što unosite smanjen broj kalorija kada ste na dijeti, neophodno je da ih i u adekvatnom procentu i omeru trošite tokom dana. Ukoliko unosite, a ne trošite dovoljan broj kalorija,suvišni kilogrami neće nestajati i proces mršavljenja biće u stagnaciji.

Vaš obrok nakon treninga je preobilan

Ljudi imaju tendenciju da jedu više kada treniraju. Najčešće to rade zato što misle da su zbog uloženog truda zaslužili obilan obrok, kao i zato što precenjuju koliko su kalorija sagoreli. Vežbanje takođe može učiniti da zadržavate vodu. Da ne bi došlo do dehidracije, plazma u krvotoku čuva dodatu količinu vode.

Pod stresom ste

Hormon stresa kortizol stimuliše apetit, a usporava metabolizam. Tako dolazi do skladištenja masti u predelu stomaka, koju je kasnije teže izgubiti. Vežbanje smanjuje stres, a uravnoteženi, hranljivi obroci mogu da poprave štetu koju on nanosi telu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati