Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Telegraf.rs ]

25. 07. 2020. 17:03 0

Maske za koje mislimo da su najbezbednije - NISU!

Ova vrsta maske uopšte nije efikasna.

U određenim delovima Amerike je počela da se primenjuje zabrana upotreba zaštitnih maski koje imaju ventile.

Iako su ovi jednosmerni ventili dizajnirani da omoguće više komfora omogućavajući vazduhu da izađe iz maske kada korisnici izdahnu, ova funkcija zapravo omogućava i širenje virusa, prenosi "USA Today".

- Kroz ventil je lakše disati jer se oslobađa toplota i vlaga - kaže Kai Singabrtl, doktor koji radi u prevenciji i kontroli infekcija u poznatoj Mejo klinici.

Ali, pored toga što osobe putem ove maske mogu da izdahnu toplotu i vlagu, Singbartl je rekao da takođe iznacuju virusne kapljice i čestice.

Portparol okruga Marikopa u Arizoni, koji je precizirao da maske sa ventilom ne ispunjavaju zahteve okruga, ističe da se zabrana zasniva na preporuci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je protiv upotrebe ovih modela zaštite.Portparol je napisao  u poruci da javno zdravlje okruga Marikpopa "nije agencija za sprovođenje zakona",  te je savetovao sve ljude da nose maske sa najmanje dva sloja.

Podsetimo, Odeljenje za javno zdravlje San Franciska je još u maju mesecu na svom zvaničnom Tviter nalogu podsetilo ljude da ukoliko odluče da nose model N95, onda bi trebalo da obezbede masku koja nema prednji ventil.

- Još uvek viđamo dosta ovih maski koje se nazivaju N95, ali one sa ventilima ili otvorima na prednjoj strani NISU bezbedne, i mogu dodatno da postaknu širenje mikroba - piše u tvitu.

U suštini, ako bi osoba koja nosi masku kijala ili kašljala, zarazne kapljice mogle bi da prođu kroz jednosmerni ventil, eventualno da dovedu nekoga u opasnost da se zarazi bolešću Covid-19 ili nekom drugom respiratornim virusom.U pratećoj objavi objašnjeno je da respiratorne maske i dalje mogu biti korisne ako se nose sa hirurškom maskom ili drugom krpom koja ih pokriva.

Gradski zdravstveni službenici su u međuvremenu predložili da oni koji imaju ovu vrstu maske ventil prekriju trakom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati