Savremena žena

04. 07. 2020. 15:57 4

Bebama do šest meseci ni kap vode: OPASNO JE

Naučnici upozoravaju na strašne posledice ukoliko bebama do šest meseci dodajemo vodu u ishranu.

I dok svi znamo koliko je hidriranje organizma važno, eksperti upozoravaju da vodu ne bi trebalo da dajemo bebama.

Najmanja količina vode može da utiče na ravnotežu vode u njihovim malim telima, a stručnjaci kažu kako bi to moglo da bude jako opasno po novorođenčad.

Davanjem samo gutljaja vode bebi mlađoj od šest meseci može da optereti bubrege i dovede do opasnog zdravstvenog stanja zvanog hiponatremija.

- Bubrezi su previše nezreli kod novorođenčadi mlađih od šest meseci i voda može da izazove intoksikaciju kao rezultat neravnoteže u elektrolitima kao što je natrijum – objasnio je apotekar Abas Kanani za Yahoo UK.

- Ovo može da izazove hiponatermiju gde je previše vode razblažilo nivo natrijuma u telu. To može da izazove oticanje mozga, a u ekstremnim slučajevima i smrt – kazao je on.

- Dodavanje vode odojčetu može da utiče na bebinu sposobnost da dobija adekvatnu ishranu. Njihovi stomaci su tako sitni i lako se mogu napuniti vodom što otežava dobijanje ishrane koja im je potrebna – rekao je.

Stav mnogih stručnjaka je da bebe do šest meseci starosti treba hraniti samo majčinim mlekom ili veštačkim mlekom – formulom, dok dugi smatraju da bebe koje su na formuli treba da piju vodu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati