Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Avaz.ba ]

16. 02. 2020. 12:36 0

Zašto imamo vosak u uhu

Ušni vosak je normalna pojava kod svakog čoveka, a razlikuje se u boji od žute do smeđe, kao i u konzistenciji i kvalitetu od vlažnijeg do suvog. Može biti znak upale ili infekcije ako dođe do neuobičajenih promena.

Šta je cerumen

Cerumen, ušna mast ili ušni vosak je prirodna stvar koja se sastoji od sekreta ceruminoznih i sebacealnih žlezda unutar slušnog kanala i odumrlih epitelnih ćelija i dlačica. Uloga mu je zaštitna, ima i podmazujuće, kao i antibakterijske karakteristike.

Zbog visokog sadržaja masti smanjuje isušivanje kože, a koncentracija zasićenih masnih kiselina, lizosoma, i blago kisela pH vrednost doprinose antimikrobnim osobinama. Cerumen pomaže zaštititi unutrašnjosti uha tako da blokira stranim česticama prolaz kroz bubnu opnu.

Većinu vremena, stari cerumen se pomera ka površini duž slušnog kanala pokretima čeljusti – žvakanjem, zevanjem, pričanjem. Takođe, epitelne ćelije u kanalu koje odumiru i nove koje ponovno nastaju guraju stari cerumen van kanala.

Kod nekih ljudi proizvodi se prekomerna količina cerumena što može postati uzrok brige jer može smanjiti provodljivost zvuka, odnosno utiče na kvalitet sluha, a može pruzrokovati bol u uhu, svrab ili čak vrtoglavicu.

Kako očistiti uši

S obzirom na to da se cerumen i sam uspešno uklanja, nekad je korišćenje štapića za uši nepoželjno. Često upravo prekomerno "čišćenje" štapićima za uši napravi kontraefekt i ušni vosak bude poguran dublje unutar slušnog kanala. Time se zaustavlja prirodno kretanje ušnog voska ka spolja što vodi ka nakupljanju cerumena i potencijalno njegovom uklještenju unutar kanala.

Simptomi koji se pojave upućuju da je vreme za se poseti lekar: osećaj punoće unutar uha, bol u uhu, poteškoće sluha, tinitus, svrab u uhu, iscedak iz uha, neugodan miris iz uha, vrtoglavica.

Doktor pregleda uho specijalnim instrumentom, otoskopom, što je bezbolna i brza procedura kojom se odmah sazna dijagnoza. Ukoliko je potrebnom, lekar ili medicinska sestra očiste uho od cerumena ispiranjem toplom vodom pod mlazom iz velike šprica. Nikada to ne pokušavajte sami kod kuće jer nestručnim rukovanjem možete oštetiti bubnju opnu ili ozlediti slušni kanal.

Zaboravite štapiće s vatom ili ako ih koristite, čistite samo spoljni deo uha, ali nemojte ih gurati u uho. Najbolje je čistiti uši peškirom posle svakog tuširanja čime se opet čisti samo spoljni deo ušiju.

Ista pravila važe i za čišćenje ušiju novorođenčadi. Nije potrebno "pomagati" ušnom vosku da izađe, ne možete požurivati taj proces. Dovoljno je spolja nežno očistiti peškirićem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati