Slobodno vreme

Direktno.rs

15. 07. 2021. 16:10 2

Voda u ušima: Ako ne izađe sama, postoji rešenje

Zarobljena voda u ušima u većini slučajeva sama izađe, ali ako traje duže od tri dana može da uzrokuje nezgodne infekcije.

Verovatno vam se bar jednom desilo da vam uđe voda u uši. Ova pojava je možda i češća tokom letnjih meseci, kada su mnogi na bazenima, rekama, morima. Ali voda u uši može da uđe i tokom kupanja. 

Suštinski, ovaj problem će nestati vremenom bez nekih propratnih pojava, ali "privremena gluvoća" može da potraje.

Ipak, ne treba sasvim zanemariti činjenicu da u retkim slučajevima može dovesti do infekcije uha, pa i trajnog oštećenja sluha onda kada se ovaj problem ne tretira pravilno i na vreme.

Ako voda iz ušiju ne izađe vremenom, primenite neki od ova tri trika.

1. Napravite vakuum

Nagnite glavu u stranu, naslonite uvo na lagano skupljen dlan i dobro pritisnite kako bi nastao vakuum. Brzim kratkim pokretima pomerajte ruku prema uvetu i od njega izravnavajući dlan dok približavate ruku, a skupljajući ga dok je odmičete.

Zabacite glavu prema ramenu kako bi voda izašla.

2. Ugrejte uvo fenom

Pomoću fena za kosu zagrejte uvo, kako bi toplota ubrzala isparavanje vode. Koristite najnižu brzinu uređaja i držite ga oko 30 centimetara od uha. Pomerajte fen napred-nazad. Lagano povucite ušnu resicu nekoliko puta.

3. Žvaćite ili glumite da žvaćete

Kosti vilice nalaze se blizu uha i pomaže kada se prave pokreti poput žvakanja. Pojedite nešto, stavite žvaku u usta ili jednostavno improvizujte. U isto vreme nagnite glavu nadole uhom koje nije zapušeno vodom, pa je naglo okrenite na drugu stranu.

Nipošto štapiće za uši

Upotreba štapića za uši može da pogorša situaciju. Higijenu ušiju održavajte tako što ćete vlažnim peškirom brisati ušnu školjku, a unutar uha ne gurajte štapiće. Ukoliko imate problem obratite se lekaru i pitajte za savet za čišćenje ušiju.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati