Slobodno vreme

Direktno.rs

22. 12. 2021. 15:05 1

Mnogi roditelji ljube decu u usta: Šta kaže psiholog?

Nedugo pošto su poznati parovi sa Zapada, poput Dejvida i Viktorije Bekam, počeli da na društvene mreže postavljaju fotografije na kojima svoju decu ljube u usta, takvo pokazivanje nežnosti i ljubavi brzo je prihvaćeno i kod naših javnih ličnosti. Ovo je, očekivano, pokrenulo žučne rasprave, pa malo-malo oko sebe čujemo komentare kako se zna ko se ljubi u usta, da će to detetu stvoriti konfuziju i nelagodu, zbuniće ga u vezi sa seksualnošću… Na kraju se i roditelj koji to radi može zapitati da li možda greši.

Prva asocijacija na poljubac mora da vam bude ljubav, a širok pojam kao poljubac odnosi se i na širok spektar ljubavi koju možemo da osećamo. Volimo svoje rođake i ljubimo ih u obraz, kosu, nekad čak i ruku. Volimo bebe i ljubimo ih takođe po glavi, ali i po krofnicama na rukama i nogama. Volimo i prijatelje i rado ih ljubimo, uglavnom se zadržavajući na delovima glave. Volimo partnera i ljubimo ga u usta, jer iako svi poljupci po drugim delovima tela mogu da znače mnogo stvari, poljubac u usta u našoj kulturi rezervisan je samo za partnera. Zbog toga svaki prizor roditelja koji dete ljubi u usta izaziva burne reakcije okoline.

Pristalice ovakvog načina iskazivanja bliskosti prema detetu kažu da u ljubljenju dece u usta nema ničeg čudnog niti seksualnog. Ipak, mnogi se snažno protive tom načinu izražavanja ljubavi, a psiholog Šarlot Reznik iznosi zašto to zapravo nije nije dobro.

Nije higijenski

Lekari, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi ogroman broj mikroba.

Međutim, ti mikrobi možda neće zaraziti odrasle osobe, ali se mogu preneti deci i u velikoj meri im naštetiti.

A budući da dete ima slabiji imunološki sistem, pljuvačkom kroz njegova usta mogu ući i neke opasne infekcije, objašnjava Reznik i naglašava štetnost sveprisutne pojave, naročito među mladim mamama.

Dete može početi da ljubi druge ljude u usta

Dete van kruga porodice može početi da se ponaša na isti način na koji ste ga naučili kod kuće, ljubeći drugu decu ili odrasle u usta.

Psiholog ističe da deca usvajaju stvari oponašajući ih. Zbog toga bi mogli da pokušaju da ponove istu tu stvar s drugima, ne shvatajući intimne implikacije takvog poljupca.

To su samo neki od razloga zašto ona preporučuje ljubljenje deteta samo u obraze ili u čelo, prenosi "Bright Side".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati