Slobodno vreme

Direktno.rs

13. 05. 2021. 10:30 1

"Kopate" po pupku? Izgleda da treba

Saznanje o "pupčanim kamenčićima" mnogima bi moglo da izazove muku, neki su se već susreli sa njima, a doktori upozoravaju da bi zapostavljanje higijene ovog područja moglo da izazove ozbiljne posledice.

Naime, ako ste ikada bili trudni, možda ste primetili pocrnelu masu koja viri iz pupka. Obično se skriva samo u "dubokim" pupcima, međutim i kod ispupčenih, kako se stomak širi, ova masa može biti potisnuta na površinu sve dok ne izađe napolje, prenosi portal "IFL Science".

Dobra vest je da se ovo ne odnosi samo na trudnoću, već je to period kada se najlakše uočava.U jednom izveštaju objavljenom u "Britiš Medikal Žurnalu" 96-godišnja žena se pojavila u bolnici sa groznicom i gubitkom apetita, koji su trajali već 14 dana. Na osnovu simptoma i uzorka urina ustanovljeno je da ima urinarnu infekciju, međutim, tokom fizičkog pregleda njenog stomaka, lekari su pronašli tvrdu, glatku masu ispod njenog pupka.

Iako taj deo nije bio osetljiv na bol, primetili su da nešto viri iznad površine. Skener je potvrdio da se unutra nalazi masa, koja verovatno izaziva infekciju, a ako se ne leči, može da dovede do sepse.

Sipali su malo maslinovog ulja, a zatim iscedili masu na površinu i uklonili je.O čemu se zapravo radi?

U osnovi, reč je bila o prljavštini stvorenoj od vlakana, ostataka tkanine sa odeće u kombinaciji sa česticama mrtve kože, masti i proteina.

Ako higijena nije na zadovoljavajućem nivou, sebum - masna, voštana supstanca koja štiti kožu, zajedno sa ostalim česticama, tokom niza godina stvara čvrstu, gustu masu, nalik na mitesere na koži.

Ova masa može da ostane neprimećena i neće napraviti nikakvu štetu, međutim, ako je suditi po ovom medicinskom slučaju, može da izazove probleme ukoliko se ne leči, zbog čega lekari savetuju svima koji imaju "duboki" pupak da vode računa o higijeni ovog područja kako ih ne bi dočekalo - neprijatno iznenađenje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati