Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: 24sata.hr ]

16. 02. 2020. 19:46 0

Postavite četiri ključna pitanja na razgovoru za posao

Ključ uspeha na razgovoru za posao nije samo u davanju pravih odgovora. Važno je postavljati i prava pitanja, piše Atta Tarki na portalu 'Make it'.

Nakon što je deset godina vodio firmu za posredovanje pri zapošljavanju ustanovio je da većina kandidata izbegava postaviti prava pitanja kako se ne bi predstavili nesigurnima ili neupućenima. Ipak, iz perspektive poslodavca izgledaju nezainteresirano baš zbog takve stidljivosti. 

S druge strane, ova četiri pitanja mogla bi ih impresionirati:

1. Možete li mi dati primer ljudi koji su radili na ovom poslu a nisu se dobro uklopili? I zašto?

Ako vam poslodavac opiše osobu koja zvuči poput vas to je jasan znak da se možda i ne biste uživali u tom poslu. A uopšteni odgovori poput 'bili su lenji' ili 'nikada nismo znali na što troše vreme' ukazuju na to da je firma loše vođena. Ako do toga dođe, možete postaviti i dodatno pitanje, poput "Je li vam se neko svideo kao osoba ali nije bio kvalifikovan za taj posao?"

2. Koliko sati na nedeljno bi osoba na tom mestu trebala raditi?Mnogima je teško postaviti to pitanje kako ne bi ostavili dojam neradnika. Ipak, ako firma od vas očekuje da svakog dana radite prekovremeno možda vam se to ne bi uklopilo u način života. Ako imate decu i zbog toga vam je potrebno više fleksibilnosti, pitajte je li to u redu. Na razgovorima se cene iskreni kandidati. 

3. Koliko često dajete povišice?Uvek je pomalo nezgodno razgovarati o novcu, pa većina kandidata to izbegava. Stoga se oni koji se odvaže na to izdvajaju iz mase. Ako poslodavac pronađe kandidata kojeg doista želi u svom timu obično će se potruditi da mu to iskaže i u konkretnim brojkama. Recimo, "ako zadovoljite kriterijume X tokom prvih godinu dana možete očekivati povišicu od Y posto"

4. Kakve mogućnosti profesionalnog razvoja nudite?

Postavite li takvo pitanje time poslodavcu dajete do znanja da ste spremni premašite njegova očekivanja. Mnoge firme nude delimično ili potpuno pokrivanje troškova dodatnog školovanja ili dobivanja relevantnih certifikata. Verovali ili ne, poslodavci vas ne žele zarobiti u jednoj ulozi. Stalo im je do toga da se profesionalno razvijate u njihovoj firmi, po mogućnosti tokom dužeg vremena, zaključuje Atta Tarki. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati