Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: dailymail.co.uk ]

03. 12. 2019. 07:25 0

ISTRAŽIVANJE: Zašto je važno prati zube TRI puta dnevno

Pranje zuba najmanje tri puta dnevno moglo bi umanjiti rizik od srčanog udara za više od 10 odsto, otkrilo je veliko istraživanje.

Istraživači su to povezali sa manjim rizikom od srčanog udara i atrijalne fibrilacije, stanja koje izaziva nepravilan rad srca. Smatra se da često pranje zuba smanjuje bakterije koje žive između zuba i desni, sprečavajući ih da uđu u krvotok.

Naučnici u Južnoj Koreji ispitali su vezu između oralne higijene i srčanih problema u studiji u kojoj je učestvovalo 161 hiljada ljudi, starih između 40 i 79 godina, koji su redovno obavljali lekarske preglede između 2003. i 2004. godine.

Otkrića su bila nezavisna od faktora, uključujući starosnu dob, pol, finansijski status, redovno vežbanje, konzumiranje alkohola i indeks telesne mase.

Druga istraživanja pokazala su da loša oralna higijena dovodi do pojave bakterija u krvi, što izaziva upalu u telu. To povećava rizik od nepravilnog otkucaja i srčanog udara.

Oslabljena je sposobnost srca da pumpa krv ili se opusti i napuni krvlju. Viši autor studije dr Tae Đin Song, sa Univerziteta Evha Voman u Seulu, rekao je: - Dugo smo proučavali veliku grupu, što daje snagu našim nalazima.

Istraživanje je objavljeno u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati