Društvo i ekonomija

[ Izvor: Politika ]

21. 04. 2024. 17:58 4

DOKLE SMO DOŠLI Svaki treći učenik učestvuje u bar jednoj tuči godišnje

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazalo je istraživanje o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut "Batut".

Dnevni list Politika preneo je da je primetan porast agresivnog ponašanja devojčica i da učenice češće zlostavljaju vršnjakinje u odnosu na prethodno istraživanje sprovedeno 2018. godine.

Psihološkinja Ana Mirković je za Politiku ocenila da istraživanja ponašanja i navika školske dece pokazuju da društvo u kom živimo postaje sve agresivnije.

- Deca i mladi odrastaju u kulturi nasilja, u kojoj je agresija sveprisutna i postala je moneta za komunikaciju - kazala je Mirković.

Oko 41 odsto učenika i učenica prvog razreda srednje škole kazalo je da su prvi sekseualni odnos imali sa 15 godina, a petina je rekla da su prvo intimno iskustvo imali u 11. godini.

Istraživanje je pokazalo da đaci najveći deo slobodnog vremena provode koristeći internet, a svaki 11. učenik koristi društvene mreže više od sedam sati dnevno.

Svaki peti ispitanik naveo je da mu je lakše da govori o svojim osećanjima preko interneta nego uživo. Nervozu je jednom nedeljno ali i češće osećalo skoro 40 odsto đaka, dok je trećina bila razdražljiva, a petina se žalila da ima povremeno nesanicu.

Uzorak istraživanja činilo je 198 odeljenja petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola, a ukupno je 3.713 ispitanika odgovaralo na pitanja instituta "Batut".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati