Zdravlje

Direktno.rs

30. 01. 2024. 10:30 1

"Pitanje nije zašto zavisnost, već zašto bol"

Gabor Maté je uvaženi lekar, govornik i autor poznat po stručnom znanju u području zavisnosti, trauma, mentalnog zdravlja i tela, a ovo su neki njegovi duboki uvidi na temu zavisnosti i mentalnog zdravlja. Njegov rad, inače, veoma cene Jelena i Novak Đoković.

Gabor Maté poznat je po svom istraživanju povezanosti fizičkog i mentalnog zdravlja s društvenim faktorima.

Ovaj kanadski lekar dobio je priznanje zbog suosećajnog i celovitog pristupa razumevanju i lečenju zavisnosti, mentalnih problema i hroničnih bolesti. Radio je s ljudima koji se bore sa zavisnošću, a njegova saznanja naglašavaju važnost obrađivanja temeljnih emocionalnih i psiholoških faktora koji doprinose zavisnosti.

Maté veruje da zavisničko ponašanje proizlazi iz iskustava iz ranog detinjstva, trauma i potrebe za suočavanjem s emocionalnom boli.

Evo nekoliko njegovih citata:

"Pitanje nije zašto zavisnost, već zašto bol."

Ovaj citat naglašava Matéovo uverenje da je zavisnost često mehanizam suočavanja s problemima kod pojedinaca koji su doživeli veliku emocionalnu ili psihološku bol. Ukazuje na to da je obrađivanje temeljnih uzroka boli i traume ključno za razumevanje i lečenje zavisnosti.

"Zavisnost se ne može razumeti bez da se pitamo koje olakšanje zavisnik traži ili se nada da će pronaći u drogama ili zavisničkom ponašanju."

Maté ističe važnost razumevanja osnovnih motiva i emocionalnog olakšanja koje pojedinci traže u zavisničkom ponašanju. Ako se usresredimo na osnovne potrebe i emocije, možemo da pristupimo zavisnosti s aspekta saosećanja i empatije.

"Verovanje da vam može pomoći samo medicinski zahvat zapravo je oblik onesposobljavanja."

U ovom citatu Maté izaziva uverenje da su medicinski zahvati jedino rešenje za lečenje. Podstiče pojedince da preuzmu aktivnu ulogu u brizi o vlastitom zdravlju i predlaže da pravo lečenje proizlazi iz obrađivanja temeljnih emocionalnih i psiholoških faktora, piše Zadovoljna.si.

"Najveća šteta koju uzrokuju zanemarivanje, trauma ili emocionalni gubitak nije trenutna bol koju uzrokuju, već dugotrajna iskrivljenja koja se ogledaju u načinu na koji će će dete i dalje tumačiti svet i samo sebe."

Maté naglašava dugoročni utjicaj detinjstva na pojedinčnu percepciju sebe i sveta oko sebe. Ovaj citat naglašava važnost prepoznavanja i obrađivanja dečje traume za podsticanje ozdravljenja i ličnog rasta.

"Srž traume je u tome da vas odvoji od samih sebe."

Maté ističe dubok uticaj traume na pojedinčev osećaj vlastitog identiteta i naglašava važnost ponovne povezanosti s vlastitim autentičnim ja, što olakšava proces ozdravljenja i rasta.

"Reakcija na stres je način na koji vas vaše telo štiti. Međutim, kada postane hroničan, zapravo postaje faktor rizika za nastanak bolesti."

Ovaj citat naglašava Matéovo uverenje o povezanosti uma i tela i štetnim učincima hroničnog stresa na telesno i mentalno zdravlje. Ističe potrebu za upravljanjem stresa i samopomoći radi jačanja opšteg zdravlja.

"Suprotnost zavisnosti nije treznost, već povezanost."

Maté izaziva tradicionalni pogled na zavisnost i predlaže da su istinska povezanost i smisleni odnosi ključni za oporavak i blagostanje. Naglašava da je važno rešavati društvenu izolaciju i podsticati zdrave veze.

"Telo povezuje ono što reči ne mogu."

Maté priznaje duboku mudrost tela i njegovu sposobnost komuniciranja putem fizičkih simptoma i osećanja. Podstiče pojedince da pažljivo slušaju svoje telo i obraćaju pažnju na poruke koje ono šalje.

"Ako ne možete reći ne, vaše da nema smisla."

Maté naglašava važnost postavljanja granica i znalačkog izražavanja vlastitih potreba. Ovaj citat ističe važnost zagovaranja za sebe i poštovanje vlastitih granica.

Iako ovi citati pružaju uvid u Gaborovo učenje, važno je istražiti njegovo delo dublje kako bi u potpunosti razumela širinu i dubinu njegovih spoznaja. Njegove knjige, intervjui i predavanja nude bogatstvo znanja i mudrosti za sve koji su zainteresovani za razumevanje zavisnosti, trauma i zdravlja uma i tela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati