Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

17. 03. 2024. 09:02 0

Istraživanje dokazalo: Ovo NE GOVORITE ćerkama

Novo istraživanje pokazalo da određene reči "ubijaju" kreativnost kod devojčica!

Nije retkost da roditelji svojim devojčicama tepaju nazivajući ih princezama, lepoticama, "slatkicama"... Iako u tome naizgled nema ništa loše, možda bi trebalo da ove reči barem ponekad zamenite nekim drugim, a evo zašto.

Nova studija koja je bila sponzorisana od strane Lega, pokazala je da korišćenje "rodno određenog" jezika sprečava devojčice da se slobodno izraze. Drugim rečima, stalno govorenje devojčicama da su slatke ili da su "slatkice", lepotice, može loše da utiče na njihovu kreativnost, saopštili su naučnici, a preneo dailymail.co.uk.

Stvar je u tome da su devojčice manje inspirisane da budu kreativne ako ih roditelji hvale rečima poput "slatka" i "prelepa", nego kada im kažu da su "kul i hrabre".

Istraživanje je pokazalo da su devojčice motivisanije da isprobavaju nove stvari ako ih odrasli ne kritikuju zbog grešaka, već im to predstavljaju kao prilike da nauče nešto novo.

Naučnici su ovom prilikom utvrdili da su sedam odsto veće šanse da se reči poput slatka, lepa, prelepa upućuju devojčicama nego dečacima. Nasuprot tome, dečacima se dvaput češće govori da su hrabri, kul, genijalni i inovativni.

Iako sve to deluje prilično bezaleno, naučnici tvrde da to može da utiče na želju dečaka i devojčica da isprobavaju i istražuju nove stvari.

Gotovo dve trećine ispitanih devojčica od pet do 12 godina je reklo da reči koje im se upućuju čine da budu zabrinute zbog grešaka koje će možda napraviti, te zato nemaju želju da probaju nešto novo. Više od polovine ispitane dece kaže da imaju utisak da će odrasli radije saslušati kreativne ideje dečaka nego devojčica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati