Putovanja

21. 12. 2021. 17:33 0

14 najboljih ski centara u Evropi: Otkrile fotke Instagrama

Ljubitelji skijanja i zimskih sportova iz godine u godinu otkrivaju nove ski centre. A njih, na svu sreću ima prilično širom Evrope. Neka od poznatih skijališta nalaze se i u našem komšiluku.

Iako je svaki ski centar priča za sebe, ima onih koji su, sa opravdanim razlogom, godinama unazad na dobrom glasu.

Profesionalna škola skijanja i snoubordinga u Verbijeu, u Švajcarskog je za Euronews pripremila listu od 14 najboljih ski centara na tlu Evrope, rukovodeći se primarno oznakama korisnika društvene mreže Instagram.

14. Zakopane, Poljska

Smešten na padinama Tatra, poljski ski centar Zakapane jedno je od najčešće označavanih skijališta. Prvi strani turisti ovde došli su još 80-ih godina prošlog veka.

Često se za Zakopane može čuti da je „zimska prestonica Poljske“. Za one hrabrije tu je i neuređena ski staza „Kasprowy Wierhc“, dok je posebno zanimljiva vožnja saonicama kroz šumu. Noću osvetljene padine stvaraju poseban ugođaj.

Korisnici pomenute društvene mreže su ovu lokaciju označili 1.439.744 puta.

13. Zermat, Švajcarska

Najviši ski centar na evropskom tlu privlači brojne skijaše i ljubitelje snoubordinga. Ski staze dužine 360 kilometara različite su težine, pa i ne čudi što su 875.527 puta ovaj ski centar označili korisnici Instagram-a.

Svake srede se gostima nudi posebna atrakcija. Pol-Mark Julen, predsednik turizma Zermata pruža mogućnost posetiocima da upoznaju „stanovnike“ njegove štale. Selfi sa crnonosnim ovcama, koje važe za najstarije stanovnike područja, prava je atrakcija.

12. Kurševel, Francuska

Sa 400.853 tagovanja u ovom ski centru, francuski Kurševel zauzima dvanaesto mesto na ovoj listi. Skijalište je poznato po modernom konceptu – „ski-in, ski-out“. Dizajnirano je tako da skijaši pravo sa staza mogu doći do ulaska u hotel ili izabrani bar.

11. Cugšpice, Nemačka

Posebno uzbuđenje ovde izaziva skijanje na najvišoj nemačkoj planini, pa skijaši često imaju osećaj kao da lebde iznad oblaka. Od sredine novembra pa sve do 1. maja je otvoreno skijalište, koje su korisnici pomenute društvene mreže označili 396.819 puta.

Vožnja žičarom do 2.962 visokog vrha prava je atrakcija. Ništa manje ne fascinira ni putovanje vozom, rutom starom 90 godina.

10. Verbir, Švajcarska

Od druge polovine prošloga veka ovaj švajcarski ski centar se smatra jednim od luksuznijih i skupljih na evropskom tlu. Upravo od tada datira krilatica „skijaška Meka“, koju godišnje poseti više od 40.000 turista iz celog sveta.

Uz skijanje i uživanje u zimskim sportskim aktivnostima, posetiocima se nudi mogućnost posete muzejima i umetničkim galerijama u ovom ski centru.

Ukupno 364.471 puta je tagovano ovo skijalište.

9.Val-d’Izere, Francuska

Piktoresno francusko skijalište simbol je luksuza. Posetioce posebno opčinjava njegova nadmorska visina, glacijalne zone i super strme staze.

Ukupno 324.602 puta je tagovan ovaj ski centar na društvenoj mreži Instagram.

8. Val Gardena, Italija

Zvanično najbolje italijansko skijalište 2017. godine, Val Gardena posetiocima pruža priliku da uživaju u lepoti Dolomita. Ski staze su duže od 1.200 kilometara i pogodne su i za početnike i za iskusne skijaše.

Korisnici pomenute društvene mreže označili su ovo skijalište 306.126 puta.

7. Kortina d’Ampeco, Italija

Domaćin Zimskih olimpijskih igara 1965. godine, trebalo bi da zajedno sa gradom Milanom bude domaćin i Zimskih olimpijskih igara, koje će biti održane 2026. godine.

Sa 295.238 tagovanja ovaj ski centar našao se na sedmom mestu najboljih evropskih skijališta.

6. Leh, Austrija

Sa toliko atrakcija i ne čudi što je ovo austrijsko skijalište proglešeno najboljim na svetu za 2020. godinu. Snega ima sigurno od novembra do aprila. Dužina staza je 305 kilometara, dok je više od 200 kilometara visokih alpskih staza. Korisnici Instagram-a tagovali su ovu lokaciju 249.882 puta.

5. Gštad, Švajcarska

Ljubitelji luksuza ovde će bez sumnje uživati. Uz staze za pešačenje i odlične ski staze, skijalište koje je tagovano 241.911 puta se može pohvaliti i time što je jedno od retkih na glečeru.

4. Jasna, Slovačka

Najveći evropski ski centar ima odličnu dodatnu ponudu. Poznato je po brojnim wellness centrima.

Fotografije iz ovog skijališta podelilo je 104.294 korisnika Instagram-a.

3. Sent Anton, Austrija

Poznato kao lokacija na kojoj je sniman film „Chalet girl“, ovo skijalište se može pohvaliti brojnim ski stazama. Čak se posetiocima nudi mogućnost da posete baš kolibu u kojoj je sniman pomenuti film.

Vožnja žičarom do vrha Valluga posebna je atrakcija, kao i ručak na 2.811 metara nadmorske visine, sa panoramskim pogledom na grad.

2. Selden, Austrija

Mesto idealno za ljubitelje panoramskih fotografija, ovo austrijsko skijalište označeno je 56.097 puta. Jedini je ski centar u zemlji, u kome se nalaze čak tri planinaska vrha viša od 3.000 metara nadmorske visine.

1. Vinterberg, Nemačka

Idealno mesto za ljubitelje noćnog skijanja. Na svih 14 staza nalaze se reflektori. Skijalište poznato od odličnoj ponudi „apres sky“ aktivnosti označeno je 2.219 puta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati