Putovanja

Direktno.rs

21. 11. 2020. 18:45 0

Sedam navika Francuza koje šokiraju ostatak sveta

U nekim delovima zemlje Francuzi se pozdravljaju sa pet poljubaca u obraz, a skroz je uobičajeno i da potroše 45 minuta na ručak tokom radnog vremena.

Svaka zemlja ima svoje "mušice" po kojima je karakteristična, a upravo je u tim različitostima lepota putovanja i otkrivanja novih geografskih širina i dužina.

Dok zdravstvena situacija u svetu ne dopusti da se ponovno pakuju kofere, zemlje i stanovnici tih zemalja mogu da se upoznaju upravo kroz njihove karakteristične navike, a u Francuskoj ih ne nedostaje, piše "Pun kufer.hr".

Dobar dan, i oprostite!

Neke od reči koje ćete u Francuskoj čuti na svakom koraku su definitivno "Bonjour" i "Pardon", odnosno "Dobar dan" i "Oprostite", koje im služe poput poštapalica.

U poređenju sa njima Šveđani i Norvežani su "u svom filmu" pa dok je pozdravljanje na svakom ćošku u Francuskoj posve uobičajeno, na evropskom severu nije imperativ.Sir za desert

Možete li zamisliti ručak bez dezerta? Francuzi itekako mogu. Umesto kolača i torti neretko naruče sir i vino.

Požele li ipak kakvu poslasticu, naručiće je ili poslužiti nakon sira, ostane li mesta.Patike umesto točkova 

Francuzi su strastveni hodači, a oni koji posete Francusku mogu birati neke od brojnih ruta na kojima će neumereno ganjati kilometre u šetnji – bilo da se radi o istraživanju sela, planina ili vinograda.

Mnogi Francuzi umesto automobila ili bicikla biraju patike za odlazak do posla i nazad, a razlozi su brojni – od zdravlja do mirnog sna.

Savršen baget

Odlazak po hleb Francuzima je svakodnevna navika, Francuzi odlaze i nekoliko ulica dalje "po svoj baget".

Tipični duguljasti hleb razlikuje se od pekare do pekare, kako hrskavošću korice, tako i rupama u mekoj unutrašnjosti.Francuski gard

U poređenju sa Amerikancima koji su često prirodno nasmejani čak i kad im nije do smeha, Francuzi se neće pretvarati da su ludi od sreće samo zato što to od njih neko očekuje.

Francuzi su generacijama trenirali kritičko mišljenje, bunili se i zauzimali se za sebe pa preterano odobravanje ili pozitivan pogled na svet smatraju naivnim, kao i nedostatkom inteligencije.

Koliko poljubaca!

Francuzi se pozdravljaju poljupcima u obraz, a koliko će se puta ljubiti zavisi od dela zemlje u kojem se nalaze.

Tako na primer Parižani često daju četiri poljupca u obraz, u Montepeljeu se ljube tri puta, a na Korzici se neki stanovnici ljube čak pet puta. Čak ni sami Francuzi često ne znaju koliko se puta trebaju ljubiti u obraze.Ovo bismo prepisali…

Gotovo polovina Francuza potroši više od 45 minuta na ručak svakog dana jer hranu doživljavaju važnijom od samog "goriva" za preživljavanja dana.

Pauzu za ručak Francuzi koriste da popričaju s kolegama na poslu, ili druže sa porodicom i prijateljima kad su slobodni.

Ručak u Francuskoj je ritual, između ostalog zato što i dalje većinom ne grickaju između obroka nego se čuvaju za pravu stvar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati