Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

26. 01. 2022. 06:00 2

Hleb koji se ne mesi, uspeva svima

Nije zahtevan za pripremu, jedino što vam potrebno je strpljenje, ali zato ćete dobiti hleb bolji nego iz pekare.

Sastojci:

430 g glatkog brašna,

1/4 kašičice suvog kvasca,

2 kašičice soli,

390 ml mlake vode,

po potrebi kukuruzne ili pšenične mekinje.

Priprema:

U velikoj posudi izmešajte suve sastojke. Dodajte vodu i mešajte dok se sve ne sjedini. Testo bi trebalo da bude lepljivo i kompaktno. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji najmanje 12 sati na sobnoj temperaturi.

Testo za hleb je spremno ako je pahuljasto i puno mehurića. Pobrašnavite podlogu za rad i stavite testo. Pospite ga s još malo brašna i lagano ga prema sredini preklopite jednom ili dvaput. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da "odmara" još oko 15 minuta.

Koristeći brašno da vam se testo ne lepi za površinu, nežno i brzo ga oblikujte u loptu. Pamučnu krpu dobro prekrijte brašnom, pšeničnim ili kukuruznim mekinjama. Loptu testa spojenom stranom prema dole odložite na krpu, pa pospite s još malo brašna, pšeničnih ili kukuruznih mekinja. Prekrijte ga još jednom pamučnom krpom i ostavite da "odmori" još 2 sata.

Testo je spremno kada se udvostručilo u obimu i ne vraća se lako kada ga bocnete prstom.

Pola sata pre nego što je testo spremno zagrejte rernu na 230 stepeni. Dok se rerna zagreva, u nju stavite vatrostalnu posudu. Kada je testo spremno, posudu pažljivo izvadite iz rerne.

Testo prebacite u posudu (spojenom stranom prema gore) i lagano protresite jednom ili dvaput. Poklopite i pecite 30 minuta, zatim sklonite poklopac i pecite još 15-20 minuta dok hleb ne postane zlatan. Izvadite ga iz posude u kojoj se pekao i ostavite da se ohladi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati