Kuhinjica
26. 01. 2022. 06:00 2
Hleb koji se ne mesi, uspeva svima
Nije zahtevan za pripremu, jedino što vam potrebno je strpljenje, ali zato ćete dobiti hleb bolji nego iz pekare.
Sastojci:
430 g glatkog brašna,
1/4 kašičice suvog kvasca,
2 kašičice soli,
390 ml mlake vode,
po potrebi kukuruzne ili pšenične mekinje.
Priprema:
U velikoj posudi izmešajte suve sastojke. Dodajte vodu i mešajte dok se sve ne sjedini. Testo bi trebalo da bude lepljivo i kompaktno. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji najmanje 12 sati na sobnoj temperaturi.
Testo za hleb je spremno ako je pahuljasto i puno mehurića. Pobrašnavite podlogu za rad i stavite testo. Pospite ga s još malo brašna i lagano ga prema sredini preklopite jednom ili dvaput. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da "odmara" još oko 15 minuta.
Koristeći brašno da vam se testo ne lepi za površinu, nežno i brzo ga oblikujte u loptu. Pamučnu krpu dobro prekrijte brašnom, pšeničnim ili kukuruznim mekinjama. Loptu testa spojenom stranom prema dole odložite na krpu, pa pospite s još malo brašna, pšeničnih ili kukuruznih mekinja. Prekrijte ga još jednom pamučnom krpom i ostavite da "odmori" još 2 sata.
Testo je spremno kada se udvostručilo u obimu i ne vraća se lako kada ga bocnete prstom.
Pola sata pre nego što je testo spremno zagrejte rernu na 230 stepeni. Dok se rerna zagreva, u nju stavite vatrostalnu posudu. Kada je testo spremno, posudu pažljivo izvadite iz rerne.
Testo prebacite u posudu (spojenom stranom prema gore) i lagano protresite jednom ili dvaput. Poklopite i pecite 30 minuta, zatim sklonite poklopac i pecite još 15-20 minuta dok hleb ne postane zlatan. Izvadite ga iz posude u kojoj se pekao i ostavite da se ohladi.
Komentari 2
ostavi komentar