Kuhinjica

Direktno.rs

05. 07. 2021. 10:23 0

Da li je krompir zdrav?

Krompir je zapravo pun hranljivih sastojaka, a evo kakve prednosti ima za zdravlje.

Pun je hranljivih sastojaka

Krompir je prepun hranljivih sastojaka. Možda će vas iznenaditi da je ova namirnica puna vitamina C, koji jača imunitet. Pored toga, ima dosta kalijuma - minerala koji podržava rad živaca, mišića i srca. Krompir takođe obiluje vitaminima B grupe, vitaminom K, gvožđem, magnezijumom, cinkom, bakrom i manganom. Krompir je još zdraviji ako se konzumira s korom.

Koristan za one koji vežbaju

Ugljenohidrati su hranljive materije koje čine krompir odličnim izvorom goriva pre ili za vreme vežbanja. Ako želite celovitu namirnicu koja će vam pomoći da vežbate, razmislite o dodavanju krompira u ishranu. Možete jesti malo pečenog krompira oko 30 minuta pre sesije znojenja.

Kontrola težine

Pored vlakana, krompir je pun i otpornog skroba - jedinstvena vrsta ugljenohidrata za koju je dokazano da pomaže u sagorevanju masti u telu. Poput vlakana, ne možete apsorbovati otporni skrob, a kada dođe do debelog creva, pokreće telo da sagoreva masnoće. Kuvani krompir je prirodno otporni skrob, zato kada spremite ovu ukusnu namirnicu ostavite da se malo ohladi pre nego što ga pojedete.

Pored toga, krompir izuzetno zasiti, pa istraživanja pokazuju da vas može više zasititi od ostalih skrobnih ugljenohidrata, poput pirinča i testenine.

Priprema je važna

Verovatno znate da prženje bilo čega, uključujući i krompir, nije najhranljiviji način da kuvate. Hranljivi sastojci u krompiru će se zadržati ako ga kuvate na pari i sačuvate koru. Ovo će sprečiti ispiranje minerala u vodu, ostavljajući krompir punim hranljivih sastojaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati