Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

24. 06. 2021. 06:00 0

Šta vam se danas jede: BEĆARAC?

Nema leta bez bećarca na stolu mnogih porodica... I tako do duboke jeseni, sve dok na pijačnim tezgama ima u ponudi paprika i paradajza. Može biti samostalan obrok ili kao prilog pečenom, prženom ili kuvanom mesu. Uz bećarac ne ide nijedna salata, ali je kravlji sir u kriškama, mlad ili star, prava dopuna kompletnom obroku.

Sastojci

za 4 osobe

1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
700 gr svežih paprika babura
1 kg paradajza 1 kg
2-3 kašike (zavisi od kiselosti paradajza) šecera kristala
1 kom (ako ga volite, a ne mora) lovorov list
2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica vegete
2 jaja
1 supena kašika peršunovog lista
1 dl ulja

Priprema

1. Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno.

2. Paradajz oprati i očistiti od peteljki , pa izrendati na krupno, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek paradajz, može se oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradajza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem.

3. Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju.

4. Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris (za vas, sto imate čulo mirisa), odnosno oko pola minuta (za mene, ženu sa manom).

5. Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene).

6. Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradajz, šećer, lovorov list, so i biber. Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati vegetu.

7. U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto.

8. Posle 5 minuta u bećarac dotati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuskom, da se jaja rasporede po celoj masi.

9. Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.

10. Može se pripremiti u toku leta i ostaviti za zimske dane u plastičnim posudama u zamrzivač – u tom slučaju se jaja dodaju kada se bećarac odmrzne, pri samom zagrevanju... Može se pripremiti i zimi, sa ostavljenim zamrznutim iseckanim paprikama i zamrznutim celim ili mlevenim paradaizom...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati