Kuhinjica

Direktno.rs

03. 06. 2021. 16:19 0

HRSKAVO, SOČNO Mladi krompirići na tri načina

Mladi krompirići sadrže malo kalorija, a bogati su vlaknima pa mogu da igraju važnu ulogu u zdravoj ishrani i gubitku suvišnih kilograma.

Krompir organizmu obezbeđuje potrebnu energiju koja nam je neophodna tokom držanja dijeta, a pošto je bogat ugljenim hidratima potpomaže telesne reakcije kao što su pokreti, razmišljanje i probava.

Međutim nije svako majstor za pržene mladih krompirića, zato vam i prezentujemo tri fantastična recepta, za mlade krompiriće, sa kojima ćete oduševiti ukućane.

Mladi krompir u umakuSastojci

10-12 srednje velikih mladih krompirića
100g slanine
2 kašičice maslaca
1 kašičica brašna
200ml pavlake za kuhanje
400ml vode
1 kašičica vegete
1 svežanj peršuna
1 snop vlasca
2 čena beog luka
malo bibera

Priprema

Krompir dobro operite i kuvajte - oko 30 minuta. Slaninu isecite na kockice i pržite na maslacu. U isti pleh stavite kašiku brašna i napravite kremastu smesu.

Dodati vodu u kojoj je rastvorena kašika vegete. Kuvajte nekoliko minuta da voda malo ispari, dodajte biber. Sitno iseckati peršun i vlasac i dodati sve u sos. Dodajemo i beli luk koji smo seckali.

Na kraju dodajte pavlaku za kuvanje, sve izmešajte i kratko kuvajte. Krompir prelijte sosom i pečenom slaninom.

Mladi krompirići, grašak i slaninicaSastojci

500g mladog krompira
150g suve slanine
250g mladog graška
4 struka mladog luka
2 čena belog luka
malo iseckane sitno, mirođija i peršun
po ukusu morska so i sveže samleveni biber

Priprema

U manju šerpicu staviti grašak, sipati vode i kuvati ga samo da baci nekoliko ključeva - grašak je mlad i ne treba ga mnogo kuvati - ocediti od vode i ostaviti sa strane.

U drugu šerpu spati vodu, dodati mlade krompiriće, koje ste oprali i izribali sa četkicom, malo soli i kuvati dok ne omekšaju. Šargarepu kratko kuvati, tek toliko da omekša. Ocediti i ostaviti krompir i šargarepu sa strane.

U veći i dublji tiganj staviti suvu slaninu, isečenu na komadiće i ispržiti je, ali ne potpuno, dodati skuvani mladi krompir i njega pržiti zajedno sa slaninom, ako je potrebno, dodati malo ulja da vam krompirići porumene. Dodati mladi luk i beli luk, koji ste isekli na krupnije komade i propržiti sve zajedno, dok luk ne omekša a beli luk zamiriše.

Na kraju dodati grašak i šargarepu i propržiti vrlo kratko, veoma pažljivo promešati da ne izgnječite grašak. Začiniti po ukusu sa morskom solju i sveže samlevenim biberom, dodati sitno iseckanu mirođiju i peršun i poslužiti toplo.

Mladi krompir pečen u brašnu i soliSastojci

10 mladih krompirića/iste veličine otprilike
2 kašičice brašna
2 kašičice soli

Nadev

2 kašičice maslaca 
2-3 kašičice krem sira
1/2 kašičice naseckanog peršuna
1/2 kašičice naseckanog vlašca
1 belo luk
so, biber

Priprema

Nadev napravite tako što ćete pomešati sve sastojke za punjenje i staviti ih u frižider, pre toga naravno pokušajte da vidite da li vam se sviđa ukus.

Krompir operite dobro, ne treba ga sušiti.

U posudu stavite brašno i so, promešajte i dobro uvaljajte krompir u ovu smešu. Stavite krompir u kalup za pečenje u koji ste prethodno postavili papir za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200C, 45 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo - ako čačkalica lako prolazi, gotovo je.

Izvadite krompir na dasku i poslužite sa nadevom. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati