Kuhinjica

28. 02. 2024. 07:00 0

Kolač milionera od karamele i čokolade (VIDEO)

Ovaj recept je trenutno jako popularan na internetu, što i ne čudi jer voda pođe na usta samo od čitanja sastojaka. Poznat kao "milionerov kolač" opravdava svoje ime, jer se karamela i čokolada prosto tope u ustima.

Originalni ove poslastice je "millionaires shortbread". Shortbread je inače vrsta prhkog testa za keks i kolače, koje je popularno u Velikoj Britaniji.

Tradicionalno se pravi od jednog dela šećera, dva dela maslaca i tri dela brašna. U ovom kolaču se divno spaja s karamelom koja se topi u ustima i slatkom čokoladom.

Sastojci:

Za testo

225 g mekog maslaca
125 g šećera
340 g brašna
1 prstohvat soli

Za karamel

200 g mekog maslaca
200 g šećera
400 ml kondenzovanog mleka
3-4 kašike javorovog sirupa ili rastopljenog meda

Za čokoladni sloj:

250 g čokolade (mlečna, tamna ili bela)

Priprema:

Zagrejte rernu na 150 stepeni, pa obložite pravougaoni pleh (33 cm x 23 cm) papirom za pečenje. Prekrijte i bočne strane.

Za prhko testo mešajte meki maslac, šećer i so mikserom oko tri minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i mutite još tri minuta. U početku će se stvarati mrvice od testa, ali nastavite da mutite dok ne dobijete grubu smesu.

Stavite testo u pleh, pa pritisnite da biskvit bude oko centimetar debljine. Stavite u rernu i pecite oko 35 minuta dok testo ne poprimi zlatnožutu boju. Zatim ostavite da se testo potpuno ohladi i stavite ga u frižider.

Za karamel stavite preostali maslac, šećer i kondenzovano mleko zajedno s javorovim sirupom u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Ostavite da krčka oko 30 minuta uz neprestano mešanje, dok se tečnost ne pretvori u gustu karamelu.

Stavite karamel u pleh na biskvit i ravnomerno rasporedite. Stavite u frižider na još sat vremena da se karamel stegne.

Na kraju rastopite čokoladu na pari i stavite na sloj karamele. Stavite kolač u frižider da se stegne, isecite na kockice i uživajte.

Pogledajte pripremu:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati