Kuhinjica
10. 02. 2021. 15:56 0
Mogu li jaja u zamrzivač? Nije isto za žumanca i belanca
Najvažnije je znati da jaja, koja ste razbili ili su razbijena van ljuske ne bi smeli da čuvate duže od dva do četiri dana i da za žumanca i belanca ne važe ista pravila.
Nema dileme oko toga da su jaja vredna i korisna namirnica, ali je izuzetno važno da ih konzumirate zdrava, odnosno u roku do kojega ih treba potrošiti.
Nikada ne treba koristiti žumanca i belanca koja su stajala duže od dva do četiri dana pošto ste ih "izvadili" iz ljuske. Na pitanje "da li jaja mogu da se zamrznu", odgovor je "da", ali uz poštovanje određenih pravila.
Prema rečima stručnjaka, odgovarajućom tehnikom moguće je zamrznuti žumanca i čuvati ih do četiri meseca. Prirodno, tekstura žumanaca postaje drugačija po zamrzavanju, pa ih je posle teže kuvati.
Takvu promenu teksture možete izbeći tako što ćete umutiti žumanca i osminu kašičice soli ili 1,5 kašičicu šećera na svaka četiri žumanca.Važno je naglasiti da onda morate voditi računa i na šta planirate da ih potrošite, jer ako slana žumanca ubacite u smesu za tortu, ona jednostavno neće valjati. Važno je da napišete i kada ste ih zamrzli, kako biste znali do kad ih morate potrošiti.
Belanca je lakše zamrznuti jer ne menjaju strukturu, pa mogu stajati u ledu i duže. Ona se zapravo zamrzavaju lakše od žumanaca i mogu trajati duže, čak do 12 meseci.
Cela jaja ne zamrzavajte u ljusci. Postoji više dobrih načina za zamrzavanje celih jaja, ali to nipošto ne znači da mogu ostati u ljusci, jer ljuska jaja puca na niskim temperaturama.
Dakle, kad razbijete jaje, možete zamrznuti celo, tako što ćete dodati malo vode ili podeliti žumanca i belanca i zamrznuti ih odvojeno prenosi portal "Real Simple".
Komentari 0
ostavi komentar