Kuhinjica
24. 10. 2020. 07:33 0
Lažna SARMA: Svi sastojci isti kao kod omiljenog jela
Recept možete prilagoditi da bude još sličniji pravoj sarmi, pa umesto svežeg kupusa koristite ribanac. Takođe posle kuvanja, “lažne” sarme možete zapeći u rerni. Služite sa salatom po želji.
Recept:
1/2 glavice svežeg kupusa ili 500 g kiselog kupusa
1 veća glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 šoljica pirinča
500 g mlevenog mesa
Začini po želji
2 paradajza
2 krompira
Slanina
Za preliv:
300 ml paradajz sosa (može i ljutenica)
Malo ulja
Malo vode
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica suvog biljnog začinaPriprema:
Ljuštilicom izrendajte kupus, pa ga posolite i dodajte suvi biljni začin. Dodajte iseckan crni luk i rukama lepo promeašjte. Zatim dodajte opran pirinač i mleveno meso. Začinite po želji. Sjedinite smesu rukama, da se začini i meso i kupus lepo pomešaju.
U veću šerpu sipajte ulje, stavite još malo seckanog luka zajedno sa šargarepom isečenom na tanke listiće da se proprži. Nauljite ruke i od napravljene smese pravite loptice. Kada se luk proprži, dodajte sitno seckan beli luk i ostavite još dva minuta. Paradajzu izvucite središnji deo, pa isecite na tanke kolutove. Stavite preko luka paradajz, a preko njega “lažne” sarme.
Sa strane i između sarmi poređajte krompir isečen na kolutove. Isecite slaninu na malo krupnije parčiće i dodajte između mesa ili preko. Pomešajte sve sastojke za preliv i sipajte preko “lažnih” sarmi. Protresite šerpu, pa dodajte joše vode jer sarme treba da ogreznu da bi se pirinač lepo skuvao. Poklopite i kuvajte nekih 45 minuta na tihoj vatri.
Komentari 0
ostavi komentar