Korona

[ Izvor: Mediji ]

08. 10. 2021. 19:54 3

"Žalosno što je rejting merilo u borbi protiv korone"

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je Srbija trenutno prva u Evropi po ozbiljnosti epidemiološke situacije, ali da je mnogo gore što je u samom vrhu zemalja najpogođenih pandemijom.

Radovanović je kritikovao najnoviju odluku Kriznog štaba da se ne preduzima restriktivnije mere na suzbijanju epidemije Kovida-19.

- Odluka da se ne donese bilo kakva odluka izraz je svojevrsne doslednosti Kriznog štaba u sprovođenju politike nečinjenja. Takav labav i nedosledan pristup protivepidemijskoj borbi tokom poslednjih 17 meseci, posle ukidanja vanrednog stanja, svrstao nas je među zemlje koje su u celom svetu najgore prošle u tekućoj pandemiji - ocenio je epidemiolog.

Dodao je da je cela strategija Kriznog štaba zasnovana na povlađivanju željama široke javnosti, umesto struci i nauci.

- Takva strategija je bila duboko pogrešna. Posledice čiji smo sada svedoci bile su neminovne - naglasio je Radovanović.

Na pitanje da li ima svrhe da u radu Kriznog štaba i dalje učestvuju predstavnici struke, Radovanović je rekao da je odluka na njima.

- Po mom mišljenju, krajnje vreme da se povuku bilo je prošlog proleća. Jednu priliku činilo je saznanje o krivotvorenju brojeva obolelih i umrlih enormnih razmera, jer ih ne oslobađa odgovornosti čak ni pasivno učestvovanje u toj podvali, recimo, čitanje lažnih brojeva na konferencijama za štampu, kao jasan vid obmanjivanja javnosti. Druga prilika javila se početkom maja, kada su, zbog predizbornih aktivnosti, naterani ili su prihvatili da ubeđuju javnost kako je virus pobeđen - rekao je profesor.

Na pitanje da li je vakcinacija, kako to kaže premijerka Ana Brnabić, zaista jedina i dovoljna preventiva od kovida-19, Radovanović je kazao da je vakcinacija najvažnija mera sprečavanja i suzbijanja kovida-19, ali da ona po pravilu ide u paketu s drugim merama.

- U situaciji kada visina kolektivnog imuniteta, recimo, 85 odsto ukupne populacije, onemogući dalje rasejavanje uzročnika, moguće je zaboraviti na ostale metode borbe. Međutim, sa samo 42-43 odsto propisno vakcinisanog stanovništva mi sebi ne smemo da dozvolimo takav luksuz. To je čak svojevrstan zločin prema sopstvenom narodu u situaciji kada se dnevno zvanično otkriva preko 7.000 novozaraženih osoba, a svesni smo da je stvarni broj bar trostruko veći - istakao je epidemiolog.

Upitan da li se vlast odgovorno odnosi prema zdravlju građana, Radovanović je rekao da je vlast zabrazdila u populističkom povlađivanju masama.

- Za pomor do kojeg je došlo, a posebno za njegove ogromne razmere, višak smrti je prešao 30.000, ne može da bude kriv narod, već oni koji ga vode. Žalosno je što je trenutni politički rejting bio osnovno merilo za odluke o načinima suzbijanja epidemije ili, tačnije, za tolerisanje njenog skoro nesmetanog širenja - naglasio je epidemiolog Zoran Radovanović za portal Nezavisnost.org.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati