Korona

Direktno.rs

12. 12. 2020. 11:27 7

Opet su promašili! Korona mapa: Vakcina stiže 2022?

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić su se igrali pogađanja od onog trenutka kada je najavljeno da bi Evropska unija mogla da odobri vakcine "Fajzer" i "Biontek". Pogađali su ljudi koji vode našu državu kada će vakcina da stigne, ali i koliko doža, međutim, kako stvari stoje, sve njihove prognoze bile su pogrešne, što se može zaključiti po mapi koju je Branko Milanović, naš ekonomista, objavio, a na kojoj se vidi kada bi koja zemlja mogla da dobije vakcinu.

Vučić je prvi izašao u javnost, još polovinom novembra je istakao da je Srbija obezbedila 1.800.000 doza vakcine, "najverovatnije Fajzer", i da će one biti na raspolaganju do kraja godine. Zatim je smanjio procenu, pa je posle samo četiri dana rekao da će se potruditi da Srbija dobije 500.000 doza, a rok je takođe bio kraj 2020. godine.

Međutim, kako je vreme prolazilo, bilo je jasno da od vakcine u Srbiji do kraja godine neće biti ništa. To je potvrdio najpre državni sekretar Mirsad Đerlek, koji je najavio masovnu vakcinaciju u prvom kvartalu 2021. godine. Dakle, u uvodna tri meseca.

Ali, ne lezi vraže, samo par dana kasnije mikrofon je uzela Ana Brnabić, premijerka Srbije, koja je taj rok pomerila i istakla da bi masovna vakcinacija mogla da se dogodi do kraja 2021. godine. Međutim, da ne bude sve tako crno, potrudila se premijerka, koja je istakla da ćemo dobiti vakcinu pre nekih drugih "svetskih sila". Kao što je, na primer, Mozambik.

- Juče sam imala sastanak sa jednom kompanijom koja proizvodi vakcine i oni su mi rekli da vakcinu možemo da dobijemo u četvrtom kvartalu 2021, jer su za sada već prodali sve zalihe. To je Srbija, a zamislite neke siromašnije države. Najsiromašnija država u svetu je Mozambik, oni vakcinu mogu da dobiju tek 2022. - rekla je premijerka u četvrtak i tako "utešila" građane.

Međutim, kako sada stvari stoje, i ta njena procena je bila pogrešna. Jer, jedan od vodećih svetskih ekonomista Branko Milovanović objavio je mapu na kojoj se nalaze četiri boje, koje označavaju četiri perioda u kojima bi vakcina mogla da stigne.

Tako su zelenom bojom obojene one najmoćnije zemlje, gde će vakcina stići od septembra 2021. do marta 2022. godine, one nešto malo manje razvijene će moći da se vakcinišu u periodu između septembra 2021. i juna 2022. godine.

I onda dolazimo do treće kategorije svetskih zemalja, u kojima se nalazi u Srbija. A te države će, sudeći prema ovoj mapi, vakcinu dobtii u 2022. godini, što znači da je i ona "ohrabrujuća" procena Ane Brnabić bila pogrešna.

Na kraju, crvenom bojom su obojene one najmanje razvijene zemlje, a koje će vakcinu dobiti od aprila 2022. do 2023. godine. A u toj kategoriji je i Mozambik.

E, sad, na osnovu ove mape je ključno pitanje kada će stvarno vakcine doći u Srbiju i da li će naredni dani doneti nova pomeranja i neke nove rokove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati