Korona

[ Izvor: Beta ]

12. 12. 2020. 09:55 0

U bolnicama širom Srbije 8.667 kovid pacijenata

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin rekao je danas da se na lečenju od COVID-19 u bolnicama širom Srbije nalazi 8.667 pacijenata, kao i da je otvaranje kovid-bolnice u Batajnici došlo u "poslednjem trenutku".

On je za RTS naveo da su svi bolnički kapaciteti bili prenategnuti i da je izgradnja tog novog medicinskog centra "značajno podiglo krivu bolničkih kapaciteta".

- Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši gradjani počeli da poštuju - rekao je Ašanin.

On je naveo i da se na lečenju u Batajnici nalaze 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano, da svi kreveti u jedinici intenzivne nege te ustanove imaju respiratore, a da se pacijenti prate putem monitora, od prijema do otpusta.

Ašanin dodaje i da je otvoren kol centar na broju 011 3662 877, putem kog će od 8 od 20 časova svakog dana moći da se dobiju sve informacije o stanju pacijenata koji leže u kovid-bolnici u Batajnici.

Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike KBS obavi se svakog dana između 350 i 400 pregleda, a od 15 do 20 odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje.

- U ovom momentu svaki bolesnik nalazi mesto, zadržavamo visok nivo hospitalizovanih što utiče da imamo niži mortalitet od drugih država - rekao je direktor KCS.

Ukazao je da podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu pokazuju da se prošle nedelje javilo 45.000 građana sa simptomima respiratorne infekcije i temperaturom, a da je od 21.000 njih uzet bris.

- Iz tih brojeva ide veliki broj prijema i onda nam ostaje borba za spasavanje života gradjana. Sve ide od neadekvatnog ponašanja - naveo je direktor KCS.

Naglasio je da zaposleni u KCS rade "na dva koloseka", u kovid i ne-kovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.

- Smanjili smo kapacitete ne-kovid dela prvo na 50 odsto, a sada smo na 30-40 odsto. Radimo da zbrinemo hitne i hronične bolesnike koji su došli u neodložna stanja, najviše kardiovaksularne, maligne bolesti, komplikacije od dijabetesa - rekao je Ašanin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati