Kolumne

[ Izvor: Bojana Tatić ]

13. 09. 2023. 06:57 12

300 grama parizera za gospodina

Četvrtak, 14. septembar je. Juče su počela sniženja namirnica koja je predsednik najavio. U redu za kasu stoje tri kupca.

Ovo su njihove priče:

Predrag (47 godina): radi u fabrici stranog investitora za minimalac u teškim uslovima, kao i njegova supruga Sanja. Najteže mu padaju noćni rad i nadmeni šef smene od kog je kompetentniji. Ali ćuti i ne buni se, jer bar nešto radi, a i ne teraju ga da nosi pelene kao u nekim drugim fabrikama. Došao je da kupi parizer. Ni on ni Sanja nemaju topli obrok, pa im je jeftinije da stave parizer između dva parčeta hleba i ponesu za doručak nego da kupuju u pekari. Nije srećan, ali barem ima posao, zato saginje glavu i trpi.

Marijana (32 godine): po struci je ekonomista, ali je trenutno nezaposlena, jer ne želi da se učlani u stranku. Još se nada pozivu sa biroa. Suprug radi kod jednog automehaničara. Plata je mala, ali nekako preživljavaju. Imaju dvoje dece, ćerku od 12 i sina od 8 godina. Zna da parizer nije zdrav, ali ne može da priušti užinu u školi za oba deteta, pa će morati da im pravi sendviče. Svaki septembar im je jako težak, jer je deci potrebno mnogo toga za novu školsku godinu. Od udžbenika, preko pribora, do nove odeće, jakni i patika. Ni sama ne zna kako uspevaju da spoje kraj sa krajem.Petar (72 godine): ispostavilo se da ni 45 godina radnog staža u javnom preduzeću nisu dovoljni da obezbedi sebi pristojnu penziju. Ali ne troši mnogo. Ne pije, ne puši, odeću je davno prestao da kupuje. Od kako mu je umrla supruga pre 3 godine ni kafu više ne pije često. Ali u poslednje vreme je i hrana sve skuplja. Kupio je parizer da ima za večeru. Po navici mu je ruka posegnula za čokoladnim bananicama, ali se onda setio da su mu ćerka i unučad prošlog meseca otišli za Kanadu.Možemo mi da se smejemo parizeru do mile volje. Mogu predsednik, premijerka i svi ministri da ga doručkuju jedno jutro kako bi pokazali svima kako je dobar. Realnost je i dalje ista. I dalje će najveći broj dece, zaposlenih, nezaposlenih i penzionera da jede parizer koji košta samo 239,99 dinara! Za doručak, užinu i večeru. Ne jedan, nego svaki dan. Kad je gladan, ekonomski tigar ne bira.

Bojana Tatić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati