Kolumne

[ Izvor: Dejan Bulatović ]

24. 09. 2022. 14:28 11

POGUBNO JE Sela se gase, mladi odlaze...

Uprkos sve težem stanju u poljoprivredi, vlast je ostala nema iza zatvorenih vrata na koja su bezuspešno kucali stočari, mlekari, ratari, ali i svi ostali poljoprivrednici.

Upozoravali smo ih da se sela gase. Da mladi odlaze iz tih istih sela, jer ih je pogubna agrarna politika ove zemlje ostavila u debelom minusu. Govorili smo i da u našoj zemlji ima više od 400.000 hektara zaparložene zemlje i sve veći broj pustih štala i svinjaca. Upozoravali smo da država mora utvrditi jasan sistem garantovanih cena.

Nisu naučili da se metlica bere u kukuruzu a ne u pšenici, ali su zato savladali narodnu poslovicu koja kaže da „za prosutim mlekom nema plakanja“. Niko iz odlazeće Vlade sigurno neće plakati, ali zato hoće generacije poljoprivrednika dok budu popravljali štetu koja su nam ostavili za sobom.

Prema najnovijim podacima republičkog Zavoda za statistiku, početkom septembra ove godine, posejano je 3.113.000 tona kukuruza, što je čak 9,6% manje zasada u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, ove godine u odnosu na prošlu je manje zasada šećerne repe i to za 21.4% ali i manje zasada soje za 26,2%. Ono što dodatno zabrinjava, pogotovo u jeku svetske krize jeste i to što je posejano manje kukuruza, tačnije, 4.523.000 tona, odnosno čak 25% manje zasada u odnosu na prošlu godinu.
Istinska razmera ovog problema ogleda se i u podatku koji se odnosi na desetogodišnji prosek u periodu od 2012. do 2021. godine, prema kome ima 27,5% manje zasada kukuruza, 25,4% manje zasada soje i 36,3% manje zasada šećerne repe.

Hitne mere koje već dve godine predlažemo, a koje se ogledaju u vraćanju subvencija na 12.000 dinara po hektaru, ukidanju akciza na gorivo za poljoprivrednike, garantovanju otkupnih cena za proizvode onim poljoprivrednicima koji potpišu ugovor sa državom, obnavljanju poljoprivredne mehanizacije i oživljavanju ugašenih sela, smatramo neophodnim kako bi se dalje propadanje hitno zaustavilo.

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati