Kolumne

Davor Kalajžić

22. 07. 2021. 11:03 1

In rakija veritas

Brale mu je odavno poručio - “što piješ kad ne umeš?”. Predsednik Srbije po sopstvenim rečima svaki dan pije lekove ujutro i uveče. Ništa neobično, pije sva Srbija. Ali on ponekad potegne neku ljutu, krišom, u Jajincima uglavnom. Šta posle toga priča zna tamošnji podrum, a šta priča javno zabeležile su TV kamere. Pretpošli put se posle čašice cerekao kao lud na brašno, a bio je šoping u Milanu i najsmešniji internet virus.

A u Rekovcu, posle degustacije „dobre rakije“, otkrio nam je da „kod nas u stranci imate bukvalno rat između partizana i četnika“.

U tome je "veritas“, što predsednik države, posle čašice rakije, krene da misli i ponaša se kao predsednik stranke.
Dan ranije, na zvaničnom sajtu predsednika Republike Srbije, najavljena je službena poseta opštinama Despotovac, Paraćin i Rekovac. Naravno, u tu svrhu upregnuti su svi državni i budžetski resursi. I krenula je poseta, sada svi vidimo, partijska, pod maskom predsedničke.

Gorući problem Republike Srbije! Predsednik koji permanentno ruši Ustav i zakone države kojoj predsedava. Ustav Republike Srbije i Zakon o predsedniku Republike, veoma su precizni u nadležnostima kojima je opunomoćen predsednik države. Podsećanja radi, predsednik države ima tačno 9 nadležnosti: predstavlja zemlju, proglašava zakone, predlaže kandidata za premijera, predlaže nosioce funkcija, bavi se akreditivima domaćih i stranih ambasadora, odlikuje i pomiluje, bavi se Vojskom u skladu sa Zakonom i na kraju, vrši druge poslove određene Ustavom.

Zakon o predsedniku Srbije, član 9, čita da "predsednik Republike ne može vršiti drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. Predsednik Republike dužan je da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija“, a Ustav Republike Srbije, član 115, čita da „Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost“.

Aleksandar Vučić je ovih dana krenuo u žestoku partijsku kampanju. Čašica rakije otkrila je na kojoj talasnoj dužini funkcioniše njegov "državnički“ mozak. Predizborna partijska kampanja na točkove je stavila stotine autobusa, dok pekare rade prekovremeno. Uzbunjeni sportski centri pune se sateranim sendvičarima, a predsednik države našim parama promoviše svoj partijski narativ, ili prisustvuje promociji partijskih ispada koalicione služinčadi, čiji je počasni gost opet našim parama i našim resursima. Tajna služba na sigurno odlaže pihtije, kolače i flaše, da se ne ukvare na vrućini, dok Suzana u pozadini razdragano kucka.

I tu nije kraj zloupotrebama i protivzakonitim radnjama Aleksandra Vučića. Službenim mobitelom, čije račune svi mi plaćamo, sa lica mesta naručuje milione za ovo i ono, navodno ulaganje u infrastrukturu i deljenje novih investicija Srbiji koju su razorili i opljačkali, a sad treba da obnove, njegova partijska bratija i mafija. "Tražiću od njega (Aleksandra Vulina, prim. autora) da pokaže još stvari ljudima“, a odnosi se na novi talas samovlašća hermafroditskog liderstva kojim se protivustavno i protivzakonito izdaju izvršna TV naređenja policiji, pravosuđu i medijima, a vezano za krivična dela zastrašivanja i izazivanja opšte panike stanovništva putem objavljivanja slika zločina i zločinaca koji su deceniju nesmetano "radili" pod budnim nadzorom "neobaveštenih" službi.

A onda, pojedini "opozicioni" klenovi upiru poglede u visoko korumpirane i blazirane EU Danajce, očekujući na dar nekakav minimum izbornih uslova, čime jasno stavljaju do znanja da u svojoj gluposti i pohlepi ne zaslužuju nikakvo narodno poverenje. Svaka pomisao za učestvovanjem na izborima pod ovakvim uslovima je kontinuitet podržavanja izdaje i potencijalne učesnike stavlja u isti koš sa organizatorom.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati